Devět nepravd o invalidních důchodech

29.02.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


V Česku se vyplácejí invalidní důchody prvního, druhého a třetího stupně. Ohledně nároku na tyto dávky panují nejasnosti, podívejme se na vybraných devět z nich.

Při výpočtu invalidního důchodu platí, že čím vyšší přiznaný stupeň invalidity, tím vyšší měsíční částka invalidního důchodu. Posouzení zdravotního stavu pro účely přiznaného stupně invalidity je na posudkovém lékaři, který postupuje v souladu s příslušnou právní úpravou ohledně hodnocení zdravotního stavu. Jaká tvrzení u invalidních důchodů neplatí?

Zdroj: Shutterstock

Žádost o invalidní důchod vyřídí lékař

Ani při větších zdravotních problémech není invalidní důchod automaticky přiznán a inkasován na účet. Každý pojištěnec si musí sám podat žádost o invalidní důchod na příslušné pobočce OSSZ. Ošetřující lékař může na tuto možnost upozornit, ale každý občan se zdravotními problémy si musí sám o invalidní důchod požádat.

Invalidní důchod je při vážných zdravotních problémech vždy přiznán

Pro přiznání invalidního důchodu nestačí mít pouze zdravotní problémy, a to ani když jsou závažné. Bez získání minimální doby pojištění nelze invalidní důchod dostávat na účet. Minimální doba pojištění se liší dle věku žadatele o invalidní důchod. Např. občané starší 28 let musí získat dobu pojištění alespoň v rozsahu 5 let v posledních 10 letech nebo 10 let v posledních 20 letech.

Finanční zajištění z invalidního důchodu je dostatečné

Vyjít pouze s invalidním důchodem je složité, zejména pro příjemce invalidního důchodu prvního stupně, který často nedosahuje ani 10 tisíc korun. Vlastní přivýdělek během pobírání invalidního důchodu je zejména pro příjemce invalidního důchodu prvního stupně nutností.

Tip: Jak moc ovlivňuje přiznaný stupeň invalidity výši invalidního důchodu

Starší žadatelé mají vyšší invalidní důchod

Při výpočtu invalidního důchodu nehraje roli, zda je žadateli o invalidní důchod 30, nebo například 50 let. Měsíční částka invalidního důchodu závisí na rozhodných příjmech před vznikem invalidity, získané době pojištění a stupni invalidity. U doby pojištění se přitom zohledňuje i tzv. dopojištěná doba pojištění. V praxi to znamená, že 30letý žadatel o invalidní důchod může mít vyšší invalidní důchod než 50letý žadatel o invalidní důchod stejného stupně.

Tip: Kalkulačka invalidního důchodu 2024

Výdělek v invalidním důchodu je omezen

Při výkonu výdělečné činnosti jsou invalidní důchodci omezeni svým zdravotním stavem, nikoliv nějakým příjmovým limitem. Měsíční mzda nebo měsíční odměna pobíraná během invalidního důchodu tedy není nijak zastropovaná.

Invalidní důchod se pobírá až do důchodového věku

Během let pobírání invalidního důchodu může dojít ke zlepšení zdravotního stavu, což u některých občanů znamená snížení invalidního důchodu, protože se sníží stupeň invalidity, a u některých občanů dokonce odebrání invalidního důchodu. Invalidní důchod tedy automaticky do dosažení řádného důchodového věku nenáleží.

Valorizací si invalidní důchodci polepší stejně jako starobní důchodci

Všechny státní důchody se pravidelně zvyšují z důvodu valorizace. Zejména invalidní důchody prvního a druhého stupně jsou v naprosté většině případů citelně nižší než starobní důchody, a to znamená, že se v korunovém vyjádření zvyšují méně než starobní důchody. Procentní část důchodu, kterou mají invalidní důchodci nižší, se totiž z důvodu valorizace zvyšuje příslušným procentem.

Tip: Kteří invalidní důchodci dosáhnou na výchovné, kteří ne a kdy se to změní?

Pobírání invalidního důchodu zvýší starobní důchod

Doba pobírání invalidního důchodu prvního a druhého stupně nepatří mezi náhradní doby pojištění pro výpočet starobního důchodu. Inkasem invalidního důchodu se tedy měsíční částka starobního důchodu automaticky nezvyšuje.

Invalidní důchodci mohou pracovat pouze na dohody

Mnoho invalidních důchodců si přivydělává na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Nejedná se však o jedinou možnost. Invalidní důchodci mohou např. i podnikat nebo pracovat na klasickou pracovní smlouvu. Ve výdělečné činnosti jsou invalidní důchodci omezeni svým zdravotním stavem, nikoli typem smlouvy či způsobem výdělku.

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 120 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY