Jak se bránit, když vám zahradu devastují sousedovy slepice a další zvířata

22.03.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zjištění, že se sousedovy slepice přemístily k vám na zahradu, kde se pustily do zasázené zeleniny, není nic příjemného. Stáváte se svědky této situace opakovaně? Lze se vůbec bránit, nebo je to jen na dobré domluvě?

Dobré sousedské vztahy přispívají ke spokojenému bydlení. Často je však právě soužití se sousedy důvodem, kdy se z vysněného bydlení stane peklo. 

Pokud se cizí slepice či jiná zvířata na vašem pozemku vyskytnou poprvé, nejspíše nad tím mávnete rukou a případně upozorníte souseda, aby si chov zajistil. Co ale dělat, když soused odmítá cokoliv měnit a vy máte kvůli jeho zvířatům neustále zničenou zeleň?

Sousedovy slepice škodí na zahradě, jak se bránit

Zdroj: Depositphotos

Tyto situace upravuje přímo občanský zákoník v části o vlastnictví věci. Vlastník pozemku má právo chovat slepice pro svoji soukromou potřebu, aniž by chov musel nahlašovat, má to ale svoje podmínky. Takové, že chovem těchto zvířat nebude zasahovat do práv ostatních osob, tedy vlastníků okolních pozemků.

Schválení od stavebního úřadu by bylo potřeba pouze tehdy, pokud by se majitel rozhodl slepicím postavit zděný kurník.

„Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.“

V případě, že by šlo o chov, který byl úředně schválen, má vlastník pozemku (soused) nárok pouze na náhradu způsobené škody. Toto tvrzení by ale neplatilo, pokud by chovatel překračoval míru provozu, která mu byla úředně schválena.

„Ocitne-li se na pozemku cizí movitá věc, vydá ji vlastník pozemku bez zbytečného odkladu jejímu vlastníku, popřípadě tomu, kdo ji měl u sebe; jinak mu umožní vstoupit na svůj pozemek a věc si vyhledat a odnést. Stejně tak může vlastník stíhat na cizím pozemku chované zvíře nebo roj včel; vletí-li však roj včel do cizího obsazeného úlu, nabývá vlastník úlu vlastnické právo k roji, aniž je povinen k náhradě.“

Podle tohoto paragrafu musí soused umožnit majiteli zvířete vstup na pozemek, aby si jej mohl odnést zpět na svůj pozemek. Pokud tedy na váš pozemek vběhnou slepice či jiná zvířata, informujte jejich majitele o tom, aby si pro své mazlíčky na váš pozemek došli, vy jste povinni jim vstup umožnit.

Pokud by vám tato zatoulaná sousedova zvířata způsobila škodu na vašem pozemku, máte jako vlastníci poškozeného pozemku nárok na náhradu škody od majitele zvířete.

Tip: Ruší vás sousedův pes štěkotem? Můžete se bránit několika způsoby

Obrátit se můžete na obecní úřad s rozšířenou působností

Jestliže soused nezabrání úniku svých zvířat, můžete se obrátit i na obecní úřad s rozšířenou působností, jehož povinností je tyto přestupky řešit. Oznámení o přestupku může podat na obecním úřadu i každá fyzická osoba, tedy občan. 

Jaké informace by mělo oznámení o přestupku splňovat?

  • Kdo je postiženou osobou (vůči komu směřovalo jednání),
  • koho osoba přímo postižená spácháním přestupku označuje za pachatele,
  • kde a kdy se přestupek stal,
  • jakým způsobem měl být přestupek spáchán,
  • čím je spáchání přestupku prokazováno (svědci, listinné a jiné důkazy).

Zdroj: Úřad městské části Brno-střed

V podané žádosti je třeba uvést, že chcete, aby vás úřad informoval do 30 dnů o tom, jak s oznámením naloží, není to totiž jeho povinností. Nezapomeňte také sdělit, že požadujete náhradu vzniklé škody (pokud vám nějaká vznikla vniknutím zvířete na váš pozemek).

V případě, že úřad do 30 dnů neučiní žádné oznámení nebo případ odloží, můžete se obrátit na nadřízený úřad s žádostí o uplatnění opatření proti nečinnosti úřadu. Případně se lze ještě obrátit ještě na ombudsmana.

Když úřad přestupek potvrdí, uloží obviněnému povinnost škodu uhradit.

Poslední možností je podání žaloby k soudu

Řešení sousedského sporu soudní cestou by mělo být až poslední možností. Jestliže je ale situace opravdu tak vážná a dochází ke vniknutí zvířete na pozemek neustále, máte nárok podat žalobu k soudu o tom, aby byl soused povinen zamezit vniknutí zvířat na váš pozemek.

Soud následně rozhodne, zda danou situaci k daným poměrům bude považovat za běžnou, či se již jedná o situaci, která je pod hranicí akceptovatelnosti.

Soud pak může obžalovanému nařídit zákaz obtěžování. To, jak toho má docílit, mu již určit nemusí. Pokud ani tak obžalovaný své povinnosti nesplní, můžete soud požádat o výkon rozhodnutí (exekuci). Sousedovi tak může soud slepice i odebrat.

Tip: Kdy je vhodná petice, kdy trestní oznámení a kdy žaloba, když chcete něco změnit?

Je povinností souseda svůj pozemek oplotit?

Povinnost oplotit svůj pozemek ze zákona nevyplývá, má to ale výjimku. Pro ochranu vlastnického práva okolních vlastníků pozemků může soud na základě návrhu poškozeného a stavebního úřadu uložit povinnost pozemek oplotit. 


Čtěte také:

Jaké jsou nejčastější sousedské spory a jak je řešit?

Může vás pronajímatel vyhodit z nájmu kvůli psovi nebo kouření?

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel