ANALÝZA: Co když nižší valorizaci penzí zamítne Ústavní soud? V červnu čekejte méně peněz, dál se uvidí

22.03.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Vládní novela o valorizaci důchodů nejspíše zamíří k Ústavnímu soudu. Jak by reagovalo MPSV, jestliže by Ústavní soud zrušil vládní novelu jako protiústavní?

Prezident podepsal novelu o nižší mimořádné valorizaci důchodů, která průměrně navyšuje důchod o 760 Kč měsíčně.

Sporná novela vyšla 20. března ve Sbírce zákonů, ale pravděpodobně ještě zamíří k Ústavnímu soudu ČR.

Jaká bude červnová mimořádná valorizace důchodů?

Podle předchozí zákonné úpravy měly důchody vzrůst o 11,5 % procentní výměry, průměrný důchod by tak vzrostl o 1770 Kč. Dopad na státní rozpočet by byl ovšem významný, mandatorní výdaje by se zvýšily o 34,4 miliardy korun v roce 2023, o 58,8 miliardy korun v roce 2024.

Proto vládní koalice schválila novelu o mimořádné valorizaci důchodů, která průměrně zvyšuje důchod o 760 Kč, konkrétně se mění základní výměra důchodu o 400 Kč, ze 4040 Kč na 4440 KčProcentní výměra se podle vládní novely zvyšuje o 2,3 %. 

Státní výdaje na důchody by tak letos měly vzrůst o 15 miliard korun.

Zdroj: Shutterstock

MPSV počítá, že důchody budou navýšeny od června v průměru o 760 Kč

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) počítá s platností vládní novely o nižší valorizaci důchodů, což potvrzuje i tisková mluvčí ministerstva věcí Eva Davidová: „Dotazy ohledně zamítnutí vládní novely Ústavním soudem ČR jsou spíše předčasné, protože podnět k Ústavnímu soudu zatím nebyl podán, a nelze tedy předjímat konkrétní termíny. Za jisté lze nyní vzhledem k souvislostem označit to, že červnové valorizace se budou řídit právě schváleným zákonem. Důchody tedy budou navýšeny od června podle nového modelu, v průměru o 760 Kč.

Nicméně podnět k Ústavnímu soudu chystá podat hnutí ANO, které argumentuje retroaktivitou (zpětnou platností) zákona a zkráceným parlamentním schvalováním ve stavu legislativní nouze.

Budou důchody dopláceny do vyšší valorizace s následujícím důchodem?

„Pokud by Ústavní soud následně stížnosti vyhověl, bylo by to podle našich předpokladů nejspíš již po samotném navýšení a teprve následně bychom závěry soudu museli zohlednit,“ uvedla Eva Davidová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí neodpovědělo, do jaké doby o novele musí Ústavní soud rozhodnout, aby ministerstvo stihlo změnit výplatu červnových a případně navazujících důchodů.

MPSV by mělo zveřejnit jasný postup pro případ, že Ústavní soud neuzná změnu valorizace

Jestliže Ústavní soud ČR novelu o nižší valorizaci důchodů označí za protiústavní, červnová valorizace důchodů by proběhla podle dříve platné legislativy (růst procentní výměry o 11,5 %).

Ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo zveřejnit, jak by postupovalo v případě uznání protiústavnosti novely.

Mělo by jasně stanovit, jak by byly dopláceny již vyplacené důchody, od kdy by se vyplácely vyšší důchody a případně jaký by byl osud důchodů v roce 2024.

Tip: Jestliže nevíte, jaký budete mít v červnu důchod, můžete si vypočítat obě varianty mimořádné valorizace důchodů

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 102 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY