Počítá se do nákladů na bydlení i hypotéka, když chcete požádat o příspěvek na bydlení?

12.03.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Zjednodušení žádosti o příspěvek na bydlení má za následek to, že o něj žádá čím dál více lidí. Co všechno se počítá do nákladů na bydlení a lze do nich započítat i hypotéku?

Obecně platí, že pokud žadatel (případně i posuzované osoby) zaplatí za výdaje spojené s bydlením více než 30 % z čistých příjmů, vznikne mu nárok na příspěvek na bydlení. O příspěvek lze zažádat i 3 měsíce zpětně

Rozhodným obdobím je vždy předchozí kalendářní čtvrtletí. Pokud tedy uplatňujete nárok v 1. čtvrtletí 2024 (leden, únor, březen), budou pro posouzení dávky důležité příjmy a náklady na bydlení ze 4. čtvrtletí roku 2023 (říjen, listopad, prosinec).

Počítá se do nákladů na bydlení i hypotéka, když chcete požádat o příspěvek na bydlení?

Zdroj: Depositphotos

Žádost mohou podat nájemníci i osoby bydlící ve vlastním domě. Obecně se příspěvek na bydlení vyplatí převážně jednotlivcům žijícím v nájmu.

Nezáleží ani na tom, jestli jsou žadatelé zaměstnanci, nebo osoby samostatně výdělečně činné, o příspěvek na bydlení mohou požádat obě kategorie případných žadatelů. Na vysoký příspěvek na bydlení si přijdou také OSVČ v režimu paušální daně, toto téma více rozebíráme v našem předchozím článku.

Žádost lze podat i online, pokud ale chtějí mít žadatelé jistotu, je lepší zajít na pobočku osobně.

Z praxe: Z vyřízení příspěvku na bydlení online byly tři cesty na úřad práce

Žadatelé bydlící ve vlastním domě dostanou na příspěvku na bydlení méně

Ve většině případů mají osoby bydlící v nájmu větší náklady na bydlení než žadatelé bydlící ve vlastním domě. Z logiky věci musejí platit nájem, který se započítává do nákladů na bydlení pro posouzení nároku na dávku. Dále se také započítávají náklady na energie spojené s užíváním bytu a náklady na některé služby – úklid společných prostor v domě, svoz odpadu apod.

U žadatelů bydlících ve vlastním domě se do nákladů započítávají energie a služby. Majitelé mívají často na svůj dům sjednanou hypotéku, tu ovšem do nákladů na bydlení započítat nemohou. V současné době to zákon o státní sociální podpoře neumožňuje. Logicky tak vlastníci bytu mají menší náklady na bydlení než nájemci, za což jim i následně náleží nižší příspěvek na bydlení, nebo na příspěvek ani nedosáhnou.

Majitelé nemovitostí jsou tak v případě výše příspěvku na bydlení mnohem více znevýhodnění než žadatelé, kteří bydlí v nájmu.

Zahrnování hypotéky do nákladů na bydlení vláda zamítla

Již v roce 2022 vláda debatovala o tom, jak by zohlednila výši hypotéky při posuzování nároku na příspěvek na bydlení, což zmínil i ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka. „Existují sice normativy, které fungují jako určité záklopky, aby někteří lidé ten příspěvek nezneužívali. Nutno však podotknout, že 70 % žadatelů dostane opravdu celou částku nad těch 30, respektive 35 %. Do těchto procent se započítává nájem, náklady na elektřinu, plyn a vodu. Do budoucna uvažujeme také o zohlednění nákladů na splácení hypotéky,“ uvedl Jurečka na webu své domovské strany KDU-ČSL.

Proti začlenění hypotéky do nákladů pro posouzení nároku na příspěvek na bydlení nejsou ani někteří členové z opozice. Například Aleš Juchelka za hnutí ANO upozorňoval během energetické krize na současnou legislativu, která nezohledňuje hypotéky žadatelů bydlících ve vlastních domech.

V současné době ale neexistuje žádný oficiální vládní návrh, jak by se hypotéka do posouzení nároku na dávku zohledňovala. Naopak se od roku 2025 mají podmínky pro získání příspěvku pro žadatele zpřísnit, nově by měl být součástí žádosti také majetkový test. 

Někteří zástupci realitního trhu a ekonomové oponují tím, že hypotéka je svobodnou volbou člověka, který se k ní upíše pouze tehdy, když ví, že bude schopen ji také splácet. Případné legislativní zahrnutí hypotéky do nákladů na bydlení by mohlo být lidmi z velké míry zneužíváno a zároveň by taková možnost výrazně negativně ovlivnila finanční rozhodování lidí. Příspěvek na bydlení by tak podle některých neměl být využíván na splácení dluhů.

Jaký máte názor vy? Hlasujte v naší anketě.

 

Čtěte také:  

I ve starobním důchodu můžete žádat o příspěvek na bydlení. Co dostanete?

Kupní smlouva na nemovitost a její náležitosti: na co si dát pozor, aby byla platná a férová?

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 45 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY