Jak se platí sociální pojištění, když máte více příjmů

19.04.2023 | , Finance.cz
DANĚ


V praxi mají někteří lidé současně více různých příjmů, ať už ze zaměstnání, podnikání, nebo formou pasivních příjmů. Jak to v takovém případě mají s platbou sociálního pojištění?

Sociální pojištění se odvádí na účet příslušné pobočky okresní správy sociálního zabezpečení, přičemž výpočet se liší podle toho, zda se jedná o zaměstnance, nebo OSVČ. Z některých příjmů se sociální pojištění vůbec neplatí, potom je vhodné s ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu promyslet účast na dobrovolném důchodovém pojištění.

Měsíční částka státních důchodů, tedy nejenom starobního, ale i případně invalidního, totiž závisí právě na odvodech na sociální pojištění před odchodem do důchodu a získané době pojištění.

Zdroj: Depositphotos

Dvě zaměstnání na zkrácený úvazek

Paní Věra pracuje pro zaměstnavatele XY na zkrácený úvazek s hrubou mzdou 20 000 Kč a rovněž na zkrácený úvazek pro zaměstnavatele AB s hrubou mzdou 15 000 Kč. Z obou zaměstnání je paní Věře sraženo na sociální pojištění 6,5 % z hrubé mzdy a dalších 24,8 % na sociální pojištění za paní Věru zaplatí oba zaměstnavatelé. Při výpočtu sociálního pojištění se nikdy neprovádí dopočet do minima, jako je tomu u zdravotního pojištění.

Podnikání při zaměstnání

Pan Tomáš pracuje pro zaměstnavatele na hlavní pracovní poměr s hrubou měsíční mzdou 50 000 Kč a současně si přivydělává výkonem vedlejší samostatné výdělečné činnosti. V případě, že je samostatná výdělečná činnost vykonávána při zaměstnání, jedná se pro účely placení sociálního pojištění o výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti.

Pokud je v takovém případě hrubý zisk do limitu, z vedlejší samostatné výdělečné činnosti se sociální pojištění neplatí. Pro celý rok 2023 je limitem hrubý zisk do 96 777 Kč. Pan Tomáš bude mít hrubý zisk do limitu, proto bude odvádět sociální pojištění pouze ze zaměstnání, a to ve standardních sazbách.

Příklady, kolik zaplatí OSVČ za sociální pojištění

OSVČ s přivýdělkem na DPP

Živnostník Zdeněk si příležitostně přivydělává i na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč. Na měsíčních zálohách na sociální pojištění jako OSVČ platí vzhledem k dosaženému zisku v předchozím období 4255 Kč. Z dohody o provedení práce již žádné sociální pojištění pan Zdeněk neplatí. Když je totiž hrubá měsíční odměna 10 000 Kč a méně, sociální pojištění se z hrubé odměny z DPP neplatí.

Brigády na DPČ

Student Martin si přivydělává na dvě dohody o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 12 000 Kč. Z obou dohod je mu sraženo sociální pojištění ve výši 6,5 % a dalších 24,8 % za něj platí zaměstnavatel. Studenti nemají při výpočtu sociálního pojištění žádnou speciální úlevu nebo slevu. Z dohody o pracovní činnosti se sociální pojištění neplatí, jestliže je hrubá měsíční odměna 3999 Kč a méně. Student Martin však má hrubou měsíční odměnu nad limit, proto sociální pojištění standardně odvádí.

Tip: Kdo musí platit sociální pojištění

Práce pouze na DPP do limitu

Paní Monika ztratila zaměstnání a aktuálně si našla pouze dvě zaměstnání na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč. Paní Monika raději volí práci na tyto dvě dohody o provedení práce než registraci na Úřadu práce. Ani z jedné dohody však není placeno sociální pojištění, neboť hrubá odměna je v obou případech do limitu. Paní Monika tedy zvažuje možnost, aby neměla mezeru v pojištění, že si bude platit dobrovolné důchodové pojištění. V roce 2022 činí minimální měsíční platba na dobrovolné důchodové pojištění 2823 Kč.

Mzda a příjem z nájmu

Zaměstnankyně Lucie má hrubou mzdu 42 400 Kč a současně má ještě pravidelný měsíční příjem z nájmu. Paní Lucii je tedy sraženo mzdovou účetní sociální pojištění z její hrubé mzdy, ale z nájmu žádné sociální pojištění neplatí. Platbě sociálního pojištění totiž pasivní příjmy nepodléhají. S příjmem z nájmu nemá tedy paní Lucie spojeny žádné povinnosti ohledně platby sociálního pojištění.

Čtěte také: I z milionového příjmu může plynout nižší důchod než z minimální mzdy

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ