Ministr Jurečka chce zvýšit rodičovský příspěvek, od kdy? Od 1. ledna 2024?

30.03.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Reálná hodnota rodičovského příspěvku klesá kvůli vysoké inflaci, protože tato dávka není valorizována. Zvýší se letos rodičovský příspěvek? Kdo vyšší rodičovský příspěvek prosazuje a kdo je proti?

Jak server Finance.cz dlouhodobě upozorňuje, reálná hodnota rodičovského příspěvku neustále klesá a za poslední 2 roky se snížila reálně o téměř čtvrtinu.

V listopadu 2022 Ministerstvo práce a sociálních věcí pro náš web uvedlo, že růst rodičovského příspěvku v roce 2023 považuje za nepravděpodobný s odůvodněním, že ministerstvo musí jednat rozpočtově odpovědně a pomoc poskytne více adresně.

Nicméně na jaře 2023 ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že by chtěl prosadit růst rodičovského příspěvku ještě v tomto roce.

 

 

Zdroj: Depositphotos

Ministr Jurečka prosazuje růst rodičovského příspěvku ještě v roce 2023

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce prosazovat zvýšení rodičovského příspěvku ještě v roce 2023, nejpozději by měl rodičovský příspěvek vzrůst od ledna 2024.

Dlouhodobě na růst rodičovského příspěvku tlačí také koaliční Piráti a opozice. Zdrženlivě se v minulosti k růstu rodičovského příspěvku stavěl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Nicméně místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) nedávno uvedla, že většina koaličních stran je pro zvýšení rodičovské. Opoziční strany růst rodičovského příspěvku rovněž podporují a ve Sněmovně není strana, která by se k růstu rodičovského příspěvku stavěla negativně.

Ve hře je i případné zavedení valorizace rodičovského příspěvku.

Nicméně podobné prohlášení vydali zástupci vládních stran již v minulém roce a nakonec se zvýšení od 1. ledna 2023 neuskutečnilo.

Tip: Vypočítejte si výši rodičovského příspěvku v naší kalkulačce

O kolik by měl vzrůst rodičovský příspěvek?

V současné době má rodičovský příspěvek hodnotu 300 000 Kč a naposledy vzrostl od 1. ledna 2020 z 220 000 Kč. Rodiče mohou rodičovský příspěvek čerpat do 4 let věku dítěte, při narození druhého dítěte mohou celkovou částku dočerpat jednorázově, je nutné si o to ovšem požádat.

Strany koalice i opozice se neshodnou na navýšení rodičovského příspěvku, minimálně se hovoří o zvýšení ve výši 50 000 korun.

Při přidání o tuto částku by tak ročně bylo potřeba zhruba o pět miliard korun víc. Piráti zmiňovali růst rodičovského příspěvku o 75 000 korun a opoziční ANO pak o 100 000 korun.

Výdaje státního rozpočtu na rodičovský příspěvek klesají kvůli úbytku malých dětí

Jak se v Česku snižuje počet novorozených dětí, tak klesají i výdaje státního rozpočtu na rodičovský příspěvek, v roce 2020 byly výdaje na rodičovský příspěvek ve výši 35,4 miliardy korun, v roce 2021 38,5 miliardy korunv roce 2022 pak jen 33 miliardy korun.

V roce 2023 by při nezměněné výši rodičovského příspěvku měly výdaje na něj dále klesat.

Podle místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové by přidání o 10 000 korun představovalo zvýšení výdajů o 1 miliardu korun.

Zkrátí se délka rodičovské dovolené?

Národní ekonomická rada vlády (NERV) loni navrhla zkrácení rodičovského příspěvku o 1 rok a snížení odpovídající částky, což by státnímu rozpočtu přineslo 5 až 7 miliard korun ročně.

Česko má opravdu jednu z nejdelších „rodičovských dovolených“ ve výši 4 let, v okolních státech je přibližně o 1 rok nižší, v jiných státech EU je pak ještě výrazně kratší.

Na druhé straně se řada rodičů potýká s nedostatkem míst v mateřských a základních školách, rozšíření nabídky škol je jedním z vládních cílů.

Dokončuje se rovněž novela o sousedském hlídání a nadále pokračuje podpora dětských skupin.

Tip: Jak na založení dětské skupiny?

Střídací bonus na rodičovské pro druhého rodiče v dohlednu?

Již loni v srpnu mělo Česko zavést evropskou směrnici s takzvaným střídacím bonusem, tedy dvouměsíční rodičovskou s dostatečně vysokým příspěvkem pro druhého rodiče.

MPSV tuto novelu finalizuje, protože Česku mohou při nezavedení této směrnice hrozit pokuty. Rovněž nevyloučilo zavedení této novely společně s růstem rodičovského příspěvku.

Kdy bude jasno o růstu rodičovského příspěvku?

O základních mantinelech růstu rodičovského příspěvku by mělo být jasno v následujících týdnech po projednání návrhu v rámci koalice.

Následně MPSV vypracuje novelu, která musí projít legislativním procesem.

Vy můžete probíhající debatu o nové výši rodičovského příspěvku a schvalovací proces sledovat na Facebooku Finance.cz, kde vás budeme informovat o vývoji situace ohledně nové výši rodičovské.

Kde a jak zažádat o rodičovskou?

O rodičovský příspěvek můžete žádat online prostřednictvím formuláře na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí:

Svoji žádost adresujte na kontaktní pobočku Úřadu práce, která přísluší vašemu bydlišti.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY