3 tipy, jak investovat do zlata v roce 2023

12.04.2023 | , xtb
Komerční sdělení


Zlato patří mezi nejpopulárnější investiční instrumenty už tisíce let a nic nenasvědčuje tomu, že by ho popularita v nejbližších letech měla opustit, ba naopak. Řada centrálních bank své zlaté rezervy znovu začala navyšovat a nedávné otřesy v bankovním sektoru ukázaly na potenciální trhliny v našem finančním systému, což ještě více podpořilo investiční tezi zlata jako možné alternativy v případě krize. 

Zdroj: Adobe Stock

V tomto článku představíme tři hlavní způsoby, jak může v současné době běžný člověk do zlata investovat:

1.    Fyzické zlato

Nákup reálného fyzického zlata je stále preferován velkou částí veřejnosti. Tento tradiční způsob investice má výhodu v tom, že zlato opravdu fyzicky vlastníte, není tedy problém svůj zlatý odlitek kdykoliv sbalit a v případě nutnosti rychle odjet pryč. Navíc i v rámci opravdového apokalyptického scénáře by člověk stále mohl toto zlato využít jako prostředek směny.

Nicméně fyzické zlato má i řadu nevýhod, kvůli kterým se mnoho lidí začíná stále více zaměřovat i na alternativní zlaté investice zmíněné níže. Největším mínusem fyzického zlata je problematičnost jeho bezpečného uchování. Při uskladnění doma se vystavujeme riziku krádeže, naopak při uschování v bance zase přicházíme o chtěnou mobilitu v případě potřeby. Samotný nákup a prodej je v porovnání s ostatními způsoby investice do zlata také pomerně složitý a spojený s mnohem vyššími náklady.

2.    ETF na zlato

Druhou možností, jak do zlata investovat, je pomocí cenných papírů. ETF jsou v dnešní době jedny z nejpopulárnějších investičních nástrojů. Kromě asi nejznámějších ETF na index S&P 500 dnes existuje také řada ETF zaměřujících se na drahé kovy, tedy i na zlato. V takovém případě je zlato nakupováno společností spravující fond, která následně vydává cenné papíry reprezentující nakoupené zlato. Tyto ETF poté bežný člověk může koupit u svého brokera stejně jako kterékoli jiné akcie.

Vzhledem k tomu, že cenné papíry jsou zpravidla drženy u depozitáře a vydávány respektovaným investičními společnostmi či bankami, jedná se o poměrně bezpečný způsob alokace části svého kapitálu do zlata. V případě úplného kolapsu společnosti by cenné papíry asi byly bezcenné, pokud ale člověk neočekává takovouto extrémní událost, „zlaté ETF“ je mnohem jednodušší a levnější na úschovu, než samotné fyzické zlato.

3.    Zlato ve formě CFD

Poslední možností je CFD, neboli derivát, který kopíruje cenu zlata. CFD se využívají především pro aktivní obchodování, kdy spekulujeme na krátkodobý vývoj ceny, a to většinou za využití páky. Tento způsob obchodování je také možný u většiny renomovaných brokerů, ale narozdíl od ETF tento instrument není vhodný pro dlouhodobé držení. Nicméně někteří dlouhodobí investoři jej využívají k zajištění svých zlatých ETF nebo fyzického zlata v případě, že očekávají pokles ceny a nechtějí své zlato prodávat. CFD totiž umožňují i tzv. shortování, kdy můžete vydělávat i na poklesu ceny zlata.

Shrnutí

Zlato bezpochyby stále zůstává solidním investičním instrumentem a dnešní digitální doba nám i v rámci investování do tohoto drahého kovu přináší nové možnosti. Nákup fyzického zlata je stále validní strategie, nákup „zlatých ETF“ ale získává na stále větší popularitě díky své jednoduchosti a nízkým poplatkům. Zlato ve formě CFD pak ocení především aktivní obchodníci.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení