O jednorázový příspěvek na dítě lze požádat už jenom do 1. července 2023

23.05.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Stát od srpna roku 2022 vyplácí prostřednictvím Úřadu práce jednorázový příspěvek na dítě. Rodiče, kterým se dítě narodilo do konce roku 2022, mohou o příspěvek žádat do 1. července 2023.

Již pouhý měsíc a pár dní mají rodiče na to, aby zažádali o jednorázový příspěvek na nezletilé dítě, který je poskytován ve výši 5 tisíc korun. Dávka má pomoci rodinám s nízkými a středními příjmy při vysokých cenách spotřebního zboží a růstu životních nákladů.

Zdroj: Shutterstock

Pro které děti je jednorázový příspěvek určen?

Dávka se vyplácí rodičům, jejichž děti nedosáhly do 1. srpna 2022 plnoletosti. Jestliže tedy dítě oslaví osmnáctiny 2. srpna nebo později, pak nárok na příspěvek mít bude.

Nárok ale vznikl i dětem, které se narodily od 2. srpna do konce roku 2022. Dítě musí mít zároveň trvalý pobyt a bydliště na území ČR.

Pro to, aby byl příspěvek vyplacen, nesmí být hrubý příjem rodiny za rok 2021 vyšší než 1 milion korun. O dávku mohou žádat také adoptivní rodiče a pěstouni.

Stát nebude rozlišovat, z jaké činnosti rodičům plynou příjmy (zaměstnání, podnikání, rodičovského příspěvku, nájmu apod.). Důležité je dodržet výše zmíněnou hranici 1 milionu korun.

V případě, že rodiče pobírají přídavek na dítě, které k 1. srpnu 2022 nedosáhlo 18 let, o dávku žádat nemuseli. Ta jim byla vyplacena automaticky Úřadem práce společně s přídavkem na dítě.

V opačné situaci, kdy rodiče na dítě přídavek nedostávají, nebo se jejich dítě narodilo od 2. srpna 2022 až 31. prosince 2022, musejí o příspěvek požádat sami.

Pro děti narozené až v roce 2023 není jednorázový příspěvek na dítě určený.

Jestliže rodiče žijí odděleně, může nárok na příspěvek uplatnit pouze jeden z rodičů. Pokud by žádost podali oba, uzná Úřad práce tu, která přišla první.

Tip: Co všechno si připravit k žádosti o příspěvek 5000 Kč na dítě?

Jak požádat o jednorázový příspěvek na dítě?

Žádost o jednorázový příspěvek na dítě lze podat online, ale i osobně.

K online žádosti budou rodiče potřebovat zpřístupněnou některou z forem identity občana (bankovní identitu, NIA ID, Mobilní klíč eGovernmentu apod.). Žádost pak podají přes aplikaci MPSV zvanou Jenda.

Vyplnění online žádosti je velice jednoduché a na rozdíl od jiných formulářů žádostí o dávky zabere pouze pár minut. Žadatel uvádí adresu svého pobytu a kontaktní údaje. Následně si volí, jakou formou chce, aby mu stát příspěvek vyplatil (bankovním převodem, poštovní poukázkou…).

V dalším kroku se uvádí jména a rodná čísla dětí, na které je příspěvek vyplácen. Další krok zahrnuje vyplnění údajů o partnerovi.

Nakonec již jen stačí potvrdit čestné prohlášení o výši příjmu.

Osobně lze žádost podat na místech označených jako Czech POINT, která jsou k nalezení na obecních či městských úřadech. Žádost lze ale podat také na poštách s označením Czech POINT. Pro podání žádosti osobní formou bude žadateli stačit pouze občanský průkaz. Pracovník pošty nebo úřadu zadá žádost přímo do systému, tudíž není potřeba vyplňovat žádný formulář.

Tip: Jak podat žádost o příspěvek na bydlení online?

Příjmy rodiče dokládat nemusí, Úřad práce si informace zjistí sám

Rodiče k žádosti nepřikládají doklady o svých příjmech. Ty si stát zjistí sám od veřejných institucí (finančního úřadu, České správy sociálního zabezpečení apod.). V žádosti žadatel pouze zaškrtne čestné prohlášení, že hrubý příjem rodičů za rok 2021 nebyl vyšší než 1 milion korun.

Do kolika dnů je dávka vyplacena?

Jednorázový příspěvek na dítě je zpravidla vyplacen Úřadem práce do 30 kalendářních dnů od podání žádosti. Výjimku mohou tvořit komplikovanější případy, kdy na vyřízení žádosti bude potřeba více času.


Čtěte také:

Proti nepřiznání příspěvku na péči nebo jiné dávky se můžete odvolat

Povídali jsme si s robotickým chatbotem na téma zdražování. Co nám řekl o inflaci?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY