Rady pro vánoční nákup: Kuchyňské roboty

30.11.2005 | , Datart International
BYDLENÍ


Kuchyňské roboty tvoří velmi rozsáhlou a pestrou skupinu výrobků. Spotřebitel má na výběr z celé škály parametrů a vlastností. Tento výrobek je ideálním vánočním dárkem do každé domácnosti.

Mezi nejdůležitější patří výbava. Zákazník by měl vědět, jaké potraviny a jaké množství bude zpracovávat. Každý robot dnes nabízí celou řadu příslušenství. Rozhodně by však nemělo chybět několik kotoučů na krájení a strouhání v různých hrubostech, kvalitní nůž, hnětací háky a šlehací metličky. Toto je dnes již standardem. Kromě toho výrobci nabízí i další příslušenství: pasírovací nástavec na výrobu pyré, nůž na plátkování zeleniny, případně na výrobu bramborových hranolků.

Možnosti klasických robotů bývají rozšířeny dalšími funkcemi, z nichž nejběžnější je přídavný mixér se samostatnou nádobou. Velmi rozšířeným příslušenstvím jsou také odšťavovač a lis citrusových plodů. Na trhu je i několik přístrojů, které obsahují funkci mlýnku na maso včetně několika kotoučů pro různou hrubost mletí a nástavce na plnění klobás.

Důležitým faktorem je rovněž velikost nádoby. Dnes se nabízí přístroje s velikostí od 1 litru  do 5 litrů. Většina typů se pohybuje v pomyslném středu, tedy objem jejich hlavní nádoby je 2-3 litry, což pro běžné užití postačuje. Objem mixéru by měl být alespoň 1litr a jeho nádoba vybavena otvorem pro doplňování (např.oleje při výrobě majonéz).

 Největší a nejvýkonnější stroje umožňují zpracovávat těsto z více než 1 kg mouky a přísad. Výkon motoru zajišťuje funkčnost celého stroje. Určitě by neměl být nižší než 500 W, ideální je 800 až 1000W.

Aby bylo možné využít všech funkcí a dobrého výkonu, musí robot umožňovat také nastavení rychlostí v několika úrovních. Rozhodně by se uživatel neměl spokojit s „univerzální rychlostí„ pro všechny druhy zpracovávaných potravin. Počet rychlostí se odvíjí od pestrosti toho kterého přístroje. Alespoň 3 rychlosti by však měl mít každý robot. Pokud je navíc vybaven samostatným mixérem, pak by neměla chybět pulzní rychlost.

Rozsah cen je u takto širokého sortimentu velký. Dobře vybavený a výkonný přístroj je možné pořídit i za cenu nižší než 4 tisíce korun, horní hranice se pohybuje kolem 20 tisíc. Za to však zákazník dostane přístroj o vysokém výkonu, s bohatým příslušenstvím a celokovovým převodovým ústrojím s vysokou životností.

Autor článku

Dušan Strapoň  

Články ze sekce: BYDLENÍ