Rady pro vánoční nákup: Kávovary

07.12.2005 | , Datart International
BYDLENÍ


Jste milovníci kávy a klasický „turek“ nebo instantní káva nesplňuji vaše požadavky na chuť opravdu kvalitního nápoje? Tak začněte uvažovat o koupi kávovaru. Stačí si vybrat.

Kávovary se v principu dělí na tři typy – překapávače, kávovary na přípravu espressa/cappuccina a kombinované kávovary.

Překapávače

Jsou určeny pro přípravu překapávané, tedy filtrované kávy. Namletá zrnková káva v papírovém filtru je pomalu zalévána vařící vodou a filtrována do konvice. Překapávač se skládá ze zásobníku, do něhož se nalévá studená voda, konvice a držáku na filtr a kávu. Konvice, do které čerstvá káva postupně překapává z filtru, bývá zpravidla umístěna na zahřívací desce v jejím podstavci, který kávu udržuje dle potřeby teplou.

Některé konvice pak mívají ještě některé doplňky, jako například vodní filtr, který vodu zbavuje případných nečistot. Další výhodou je digitální časovač, který umožňuje naprogramovat přesný čas pro přípravu kávy. Užitečnou funkcí je také automatické zastavení kapání pro případ, že si hodláte naplnit šálek, ale ještě není překapáno veškeré množství vody.

Dát si pozor při výběru je pak třeba na několik zdánlivých drobností. Levné kávovary mívají problémy s lícováním dílů kvůli použití levnějších materiálů, které při dlouhém používání začínají pracovat. Výsledkem je jejich netěsnost. Pokud se používá levný materiál na výrobu topných spirál, bývá i to jejich častý kámen úrazu. A to doslovně. Obyčejná ocel se často zanáší vodním kamenem a spotřebovává více elektrické energie. Příprava nápoje pak trvá déle.

Cena kávovaru na překapávanou kávu se pohybuje v rozmezí 390 („akční“ modely) až 3 990 korun (např. Braun KF 600).
 
Kávovary pro přípravu espressa

Existují dva typy, s tlakovým čerpadlem a se systémem využívajícím tlak páry. Oba jsou určeny pro přípravu italského typu espressa. Důležitý při výběru obou je tlak (min. 15 bar), jelikož platí, že čím vyšší je tlak, tím lepší je kvalita připravené kávy. V přístrojích s čerpadlem je voda zahřátá na danou teplotu a poté tlakem, které vyvíjí čerpadlo, vedena skrze kávu. Zásobník s vodou přitom může být průběžně doplňován.

Tlak, který vyvine čerpadlo, je vždy vyšší, než tlak páry a proto je káva z tohoto přístroje kvalitnější. Navíc pěnu na povrchu kávy lze připravit pouze tímto způsobem. Přístroje, které využívají tlaku páry, jsou levnější. Voda uvnitř přístroje je přivedena do varu, aby pára vytvořila potřebný tlak. Kávovar proto nelze během použití bezpečně otevřít.

U levného espressovače je nutné při výběru kontrolovat spíše rozměry a design. Zájemci o takovýto přístroj by si současně měli nechat prodejcem předvést způsob údržby a čištění, u dražších si dát pozor na možnost nastavení hrubosti mletí kávy a na množství kávy v jedné dávce. Lepší přístroj by měl sám upozornit na nedostatek vody, plný zásobník kávového odpadu i čerstvé kávy.

Rovněž důležitá informace je, zda přístroj dovoluje přípravu jen zrnkové, nebo i mleté kávy. Výhodou bývá kontrolní display (v češtině komunikuje pouze De Longhi EAM 3500 – v české republice jej prodává pouze Datart!), nebo dotykový display pro ovládání přístroje (Saeco Sírius).

Cenové rozpětí kávovarů pro přípravu espressa je 2 990 (AEG EA 120 Crema) až 41 990 korun (KRUPS XP 9000 Espreseria).

Kombinované kávovary

Tyto modely kombinují překapávač s kávovarem na příprava espressa a cappuccina. Často bývají větší, než tlakové kávovary a překapávače. Jejich součástí je například samostatná tryska, pomocí které napěníte mléko do cappuccina. Běžnými doplňkovými prvky bývají zahřívací deska pro udržení teploty připravené kávy v konvici nebo odměrka  a pěchovač mleté kávy. Z ovládání stojí za zmínku přepínač na volbu aroma. Tento systém umožňuje nastavit sílu připravované kávy.

Co se týká problémů s funkčností kávovarů, pro všechny výše uvedené typy platí, že nejčastější příčinou poruchovosti bývá špatná údržba. Pokud přístroje nejsou pravidelně čištěny, kromě vodního kamene u kávovarů, hrozí u espressovačů i usazeniny kávy, které jsou po vysušení velmi tvrdé a nejdou zcela odstranit.

Autor článku

Dušan Strapoň  

Články ze sekce: BYDLENÍ