Rady pro vánoční nákup: Odšťavovače

09.12.2005 | , Datart International
BYDLENÍ


Rádi si pochutnáváte na ovocných a zeleninových šťávách, ale nemáte je na čem připravit? Nejlepším způsobem je využití odšťavovače. Budete si tak jistí, že máte opravdu přírodní nápoj.

Jedná se sice o přístroje jednoduché na obsluhu, ale při jejich výběru by měl spotřebitel dbát na několik parametrů, dle kterých je nutné se řídit.

Především by si měl budoucí uživatel uvědomit, že tyto spotřebiče slouží k jednorázovému zpracování ovoce pro okamžitou spotřebu. Neměl by tedy očekávat, že na odšťavovači zpracuje „na jeden zátah“ celou úrodu jablek. Běžně jsou výrobky konstruovány na nepřetržitý chod  řádu 20 minut, po kterých dochází k přehřívání stroje. Samozřejmě ale existují výjimky.

Nejdůležitější součástí výrobku je sítko, kde dochází k oddělení dužiny a šťávy. V podstatě se jedná o misku, jejíž stěny jsou tvořeny velmi jemným kovovým sítkem. Celá tato miska je uložena na motoru, který s ní pohybuje. Zákazník by měl sítko při výběru odšťavovače prohlédnout a ověřit si, zda je dostatečně jemné a pevné a zda se dá bez problémů vyjmou a vyčistit.

Velmi frekventovanou otázkou u těchto výrobků je, které plody se v nich dají zpracovávat. V podstatě všechny dužnaté. Komplikace se vyskytují při zpracovávání plodů s malými peckami jako jsou jahody, rybíz, maliny nebo angrešt. Pecky jsou v těchto případech rozmělněny a ucpávají otvory v sítku, které se pak obtížně čistí. Proto doporučuji podobné ovoce raději v odšťavovačích nezpracovávat.

Rovněž by se budoucí uživatel při výběru vhodného přístroje měl zajímat o velikost nádoby na odstraněnou dužinu, na šťávu a přihlédnout k jejich přístupnosti.

U nových modelů je nádoba na šťávu dělená tak, že vylisovaná šťáva nejprve vtéká do její první části, kde zůstává pěna a čistý nápoj se přepadem dostává do druhé části. Nejčastějším důvodem poruch u odšťavovačů je zanesení sítka nebo jiných částí přístroje zpracovanou dužinou. Proto by měl zákazník při nákupu rozhodně trvat na předvedení obsluhy a údržby odšťavovače.

Přestože se na první pohled jedná o jednoúčelové přístroje, objevují se mezi nimi i výjimečné výrobky. Například firma Philips nabízí kombinaci HR 1840, kde jednoduchou úpravou z odšťavovače vytvoříme mixér. Jiný výrobce, firma Zelmer, uvedla nedávno na trh typ 176 - celokovový poloprofesionální přístroj. Je schopen díky velkému plnicímu otvoru zpracovat naráz celé jablko. Toto je však vykoupeno vysokou cenou 5990 Kč.

Autor článku

Dušan Strapoň  

Články ze sekce: BYDLENÍ