Rady pro vánoční nákup: Osobní přehrávače

16.12.2005 | , Datart International
BYDLENÍ


Osobní přehrávače jsou výbornými společníky při dlouhých cestách nebo při sportování. Už dávno si ale nevystačíme s obyčejnými kazetami. Technický pokrok se i v tomto odvětví projevuje v plné síle.

Uvádí se, že „pouze“ kolem jedné třetiny všech vjemů je dáno sluchem. Ale často právě ty jsou rozhodující. Málokdo nemá oblíbeného interpreta či hudbu, která mu zlepší náladu. Právě osobní přehrávače umožňují „nosit“ si zvukový záznam s sebou.

Především v osmdesátých letech minulého století zažíval velkou popularitu přenosný kazetový přehrávač tzv. walkman, se kterým na trh přišla společnost SONY. Možnost, přehrát si záznam prakticky kdykoliv a kdekoliv, umožnila masové rozšíření osobních přehrávačů. Od této doby tak nejvýznamnější výrobci hledají cestu, jak co nejkvalitněji a nejjednodušeji přenášet zaznamenaný zvukový záznam. Dnes tak na trhu můžeme nalézt širokou škálu přehrávačů, ale i rekordérů, které se od sebe liší především podle  záznamového nosiče – audio kazety, CD, MiniDiscu nebo MP3 záznamu. 

Tradiční kazetové přehrávače získaly nové funkce, jako je rádio, dálkové ovládání a jiné. CD přehrávače jsou považovány za přímé nástupce „walkmanů“.  Nabízejí velké množství užitečných funkcí, které zajišťují vysokou kvalitu reprodukce. Jde především o ochranu proti otřesům nebo systém přehrávání záznamů v MP3 formátu vytvořeného na PC.

Dalším zástupcem v oblasti osobních přehrávačů je tzv. MiniDisc. Osobní MiniDisc přehrávače jsou k dispozici ve dvou základních formátech, jako přehrávač nebo rekordér, který umožňuje nahrávání.

V poslední době jsou stále oblíbenější, a díky velké konkurenci také stále levnější, tzv. MP3 přehrávače. Tyto malé a lehké osobní přehrávače umožňují stahovat muziku a data z PC nebo internetu. Rozhodující vlastností je celková kapacita paměti, která je udávaná v megabitech (MB) nebo také v gigabitech (GB). Převedeno na hudbu to znamená, že můžeme uložit buď pouze několik písniček anebo naopak až několik stovek. Cenu MP3 přehrávače určuje právě jeho celková kapacita. Některé přehrávače již obsahují rádio, adresář nebo diktafon.

Jak je vidět, je opravdu z čeho vybírat a záleží pouze na nás, která forma přehrávače je pro nás nejpřijatelnější a kterých záznamových médií máme ve své diskografii nejvíce.

Ať se rozhodneme pro jakýkoliv typ, měli bychom dbát i na jeho údržbu. K tomu nám slouží doplňkové produkty jako jsou čističe prachu snímacího zařízení a ochranná pouzdra. Při výběru sluchátek bychom měli postupovat stejně pozorně, jako při pořizování samotného přehrávače. Sluchátka jsou většinou k osobním přehrávačům dodávána automaticky.

Autor článku

Jan Horáček

Články ze sekce: BYDLENÍ