Rady pro vánoční nákup: Plazmové a LCD televizory

23.12.2005 | , Datart International
BYDLENÍ


Televizory se staly neoddělitelnou součástí většiny domácností. Ať už se nám to líbí nebo nikoliv, musíme to brát jako fakt. A proč si teda nepořídit opravdu kvalitní přístroj?

Televizory, které jsou velké a zabírají v místnosti mnoho prostoru, se stávají historií a to díky moderním technologiím plazmových a LCD obrazovek. Tyto technologie nejsou zcela nové, nicméně jejich výroba se stále zlevňuje, což vede ke zvyšování dostupnosti plazmových a LCD televizorů většímu počtu uživatelů.

Oproti klasickým vakuovým televizorům by měly potenciální zákazníci dbát více na výběr z nabídky jednotlivých výrobců plazmových a LCD televizorů. Ne vždy je každá potřebná součástka zahrnuta v ceně těchto přístrojů.

Pokud jsou součástí televizoru samostatné reproduktory, pak je možné rozmístit je po místnosti. Plazmové a LCD televizory s obrazem větších úhlopříček doporučuji používat ve spojení se samotným systémem domácího kina.

Kvalita obrazu obou typů přístrojů je výsledkem různých prvků. Těmi základními jsou rozlišení, kontrastní poměr a jas. Rozlišení obrazu, tedy počet pixelů, se řídí pravidlem, čím je počet pixelů větší, tím má obraz větší rozlišení. Pro kontrastní poměr a jas opět platí, čím větší kontrastní poměr, tím vyšší kvalita obrazu televizoru. Kontrastní poměr udávají číselné hodnoty v rozmezí 1 000:1 až 10 000:1 u většiny plazmových televizorů. U LCD se setkáváme s kontrastním poměrem 500 – 5 000:1. Číselně poměr vyjadřuje rozdíl mezi nejjasnější bílou a nejtmavější černou. 

Přestože poskytují plazmové a LCD televizory kvalitnější obraz, oproti CRT přístrojům, jejich největší předností je skladnost. Většinu těchto moderních přístrojů je navíc možné pověsit v místnosti na zeď jako obraz. Součástky pro instalaci na zeď jsou ve většině případů dodávány samostatně jako doplňkové příslušenství. V Datartu prodáváme takovéto doplňky pro téměř všechny nabízené modely televizorů. Televizor musí být instalován na pevné cihlové zdi a nesmí být zavěšen nad tepelným zdrojem.

Z pohledu uživatele existuje mezi plazmovými a LCD televizory několik základních rozdílů. LCD se vyrábí v rozměrech malých až středních úhlopříček, plazmové televizory od velkých po střední. Obraz plazmy a LCD jako výsledek je prakticky nerozeznatelný. V současnosti plazmové obrazovky dosahují většího kontrastního poměru. Naproti tomu výhodou LCD je větší rozlišení.

Ceny Plazem se pohybují od 40 tisíc za rozměr 42" neznačkového přístroje nebo 50 tisíc značkové plazmy ve standardním rozlišení, až po 150 tisíc za 50" plazmu v ´High definition´ rozlišení. Samozřejmě se cena může vyšplhat daleko výše u luxusních výrobců nebo u ještě větších 60" a 70" úhlopříček. Zmiňované rozpětí se týká produktů běžně dostupných na našem trhu.

U LCD TV je v velmi těžké definovat ceny, protože jejich vývoj je velmi dynamický. Začínají u 15" kde za neznačkový produkt zaplatíme okolo 10 tisíc, až po úhlopříčku 37" za 60 tisíc nebo 40“ LCD za 80 tisíc korun. 

V tuto chvíli není jasné, která z obou technologií se do budoucna více prosadí. Navíc do situace zasahují nové technologie využívající diod – OLED a SED.

Autor článku

Jan Horáček  

Články ze sekce: BYDLENÍ