Smluvní ceny

28.11.2005 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Nezapomínejme nikdy, že cena díla je obvykle smluvní. Pokud tedy odsouhlasíme v rozpočtu cenu za některou položku příliš vysokou, nebudeme mít příliš šancí to následně změnit.

Na druhou stranu je dobré si uvědomit, že zpracování rozpočtů je komplexní činnost, která velmi závisí na praxi a zkušenostech zpracovatele a nelze očekávat, že každá jednotková cena bude přesně odpovídat obvyklé ceně konkrétního materiálu v dané lokalitě v konkrétním čase. Zjistíme si, jak ovlivní cenu díla, pokud si seženeme některé materiály sami (například využijeme nějakou výhodnou promo akci výrobce, zimní slevu, objevíme zajímavou dlažbu ve výprodeji). A v neposlední řadě také nesmíme zapomenout, že kromě stavby samotné nás patrně čeká stavba oplocení, zpevněných komunikací, zahradní úpravy. Vždy je dobré nechat si rozpočtovou rezervu - s mírnou nadsázkou lze konstatovat, že žádný dům není postaven přesně podle projektu a že každý rozpočet je překročen.

Zpracování rozpočtu také není zadarmo, nejde však o zásadní položku (cena se pohybuje řádově v tisícikorunách), ale dodavatel, který se účastní většího množství výběrových řízení s relativně malým procentem úspěšnosti bude jistě věnovat větší péči zpracování rozpočtu pro zakázku, kterou má na dosah nebo jistou. Pro kontrolu si můžeme ostatně nechat zpracovat nezávislý rozpočet - porovnání pak může být zajímavé. Při výběrovém řízení je pak běžné vyřadit oproti průměru výrazně nižší i vyšší nabídky jako nevěrohodné, u zbylých firem pak využít v přiměřené míře skutečnost, že smluvní cena je odvozena od slova smlouvat. První rozpočtové návrhy obvykle dávají firmám určitý manévrovací prostor. Ovšem všeho s mírou - je-li firma dotlačena k podhodnocení dodávky, projeví se to pak s velkou pravděpodobností na kvalitě díla.

A ještě slovo závěrem - obecně platí, že čas i finance vynaložené na kvalitní přípravu stavby se s vysokou pravděpodobností později několikanásobně vrátí.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ