Vánoční svátky zpříjemní úklidová firma

25.11.2005 | , Finance.cz
BYDLENÍ


K vánočním tradicím patří také generální úklid celé domácnosti. Hodiny času si můžete ušetřit najmutím profesionální firmy. V tomto předvánočním čase jsme se soustředili na základní výhody a nevýhody.

Vánoční svátky nám začínají klepat na dveře. V současnosti ani nepotřebujeme kalendář, abychom tuto skutečnost zaregistrovali. Stačí si při pravidelných nákupech všimnout „zaručeně“ výhodných nabídek dárků pro naše nejbližší. Bohužel pohled na plné regály v tomto ročním období nejedné hospodyňce kazí náladu. Představa povinností, které na nás čekají, není příliš lákavá. Pokud ještě pracujeme v oboru, kde na závěru roku hrozí zvýšené pracovní požadavky, není se opravdu čemu divit. Nakonec většinou zjistíme, že jsme si svátky vůbec neužili a budeme se utěšovat tím, že další Vánoce budou naštěstí až za rok.

Mezi základní vánoční práce patří i pravidelný předvánoční úklid. Přestože celý rok pečujeme o domácnost, období svátků je časem, kdy se chystáme i na úklid předmětů, které během roku trochu zanedbáváme. Přitom je před Vánoci velkým problémem vůbec udržet domácnost perfektně čistou. Školní prázdniny a zvýšená fluktuace návštěv nám pouze přidávají starosti navíc. Řešení této situace je přitom velice jednoduché. Můžete si najmout profesionální úklidovou firmu.

„Poptávka po jednorázových generálních úklidech bytů, rodinných domků, domácností roste již počátkem měsíce listopadu a končí v podstatě až 22. prosince. Takovýto nárůst je až 5-ti násobný oproti ostatním měsícům během celého roku,“ uvedl Romain A. Voronov, jednatel společnosti Agency INclean s.r.o.

Přesto nám statistiky ukazují na obrovský tržní potenciál těchto služeb. V loňském roce provedla společnost Factum Invenio průzkum ohledně vánočního chování českých spotřebitelů. Z výsledků vyplynulo, že až 96 % Čechů si předvánoční úklid alespoň částečně obstarává samo. Najmutí úklidové služby na veškerý vánoční úklid se týká pouze jednoho procenta populace. Češi si stále ještě nezvykli na využití služeb úklidových firem.

Nad příčinami takového chování můžeme spekulovat. „Dle naších zkušeností existuji dva hlavní důvody. Z 60-ti % je to cena. Pro mnoho domácností je to stále luxus. A zhruba ze 30-ti % je to stále obava ze skutečnosti, že přeci jenom by do domácnosti měli vstoupit úplně cizí lidé... Ostatní důvody jsou již zcela minoritní,“ dodal Voronov. Přitom každý ekonomicky uvažující člověk si dokáže spočítat, že náklady na úklid jsou mnohdy nižší než kolik si vydělá v práci za stejnou dobu, kterou by strávil s vysavačem v ruce. Nesmíme přitom ani zapomínat na drahé uklízecí prostředky.

Druhý uvedený důvod je mnohem záludnější. Zvyk je železná košile a mnohé z nás ani nenapadne objednat si pomocníka do domácnosti. Většina rodin považuje domov za svoji oázu klidu, do které odmítají pustit cizí lidi. Přestože se může jednat o profesionální firmy s dobrou pověstí, lidé mají obavu ze selhání lidského faktoru. Stačí, aby se případný zaměstnanec v hospodě u piva zmínil o krásném bytu, který zrovna uklízel a problém může být na světě... Na dotaz, jak eliminuji tyto obavy, nám pán Voronov odpověděl, že se klienty snaží přesvědčit korektností jednání. Také připomíná existenci pojištění společnosti v řádech milionů korun.

Vhodnou úklidovou firmu můžeme vyhledat v telefonním seznamu nebo přes Internet. Ne všechny uvedené firmy se však zabývají úklidem domácností. Některé společnosti se specializují na větší plochy (budovy, kanceláře apod.). Poskytované úklidové služby se dělí na pravidelné a jednorázové. Na základě svých požadavků si většinou můžete přesně vymezit jednotlivé úkony a ty pak zaplatit dle čištěné plochy nebo odpracovaných hodin. Může se například jednat o mytí oken, čištění koberců nebo čalounění. Další možností je volba tzv. generálního úklidu. V tomto případě se vychází z výměry bytu. Dříve než si tuto službu objednáte, zjistěte si, co všechno požadovaná částka v sobě zahrnuje. Vyhnete se tak případným příplatkům za „nadstandardní“ služby.

Tabulka: Ceny služeb vybraných firem

/>
1+1 (do 30 m2) 2+1 (do 50 m2) 3+1 (do 70 m2) 4+1 (do 90 m2) 1 hodina
www.uklid.cz 1000 1500 1900 2200 250
www.inclean.cz 1500 2400 3200 3900 od 199
www.alkaservis.cz 840 1325 1500 1760
Všechny ceny jsou uvedeny v Kč.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ