Vývoj v oblasti pohonných hmot v Polsku potvrdil oprávněnost negativního postoje ministra financí

25.11.2005 | , Ministerstvo financí
Tiskové zprávy


Nová polská vláda již nyní uznává, že snížení spotřebních daní u pohonných hmot pomohlo pouze petrochemickým firmám.Tento názor zastával již dříve ministr financí Bohuslav Sobotka, když odmítal debatovat o snížení spotřebních daní v souvislosti se stoupajícími cenami pohonných hmot.

Ministerstvo financí v září jednoznačně odmítalo tvrzení, že stát vydělává na zvyšujících se cenách pohonných hmot. „Snížení spotřebních daní by pro konečné spotřebitele nemělo žádný efekt. Vydělali by na něm pouze výrobci, distributoři a prodejci pohonných hmot,“ říkal v září  1. místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.
Současná situace v Polsku tyto argumenty pouze potvrzuje a dává ministru Sobotkovi za pravdu.
Cena pohonných hmot je tvořena pevnou sazbou spotřební daně, sazbou daně z přidané hodnoty, cenou ropy, náklady a ziskem rafinerií, distributorů a benzinových čerpadel. Spotřební daň je nyní stanovena pevnou částkou 11,85 Kč za litr benzinu a 9,95 Kč za litr nafty, DPH činí 19 procent. Z toho je patrné, že samotný dopad změny ceny pohonných hmot na inkaso spotřební daně je nulový.

 

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy