Strana zelených: v případě domácího násilí je nutno vykázat ze společného obydlí násilníka

25.11.2005 | , Strana zelených
Tiskové zprávy


   U příležitosti Mezinárodního dne proti násilí na ženách  upozorňuje Strana zelených na to, že v České republice stále chybí právní úprava, která by účinně chránila zájmy oběti domácího násilí. Domácí násilí se dotýká minimálně 30  procent žen ze všech společenských vrstev a jeho obětí se může stát každý.

  Na právě probíhající schůzi Poslanecké sněmovny má být projednáván i návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti ochrany před domácím násilím – včetně zákona o Policii České republiky, zákona o přestupcích, občanského soudního řádu a dalších.  „Podle tohoto poslaneckého návrhu  by policie měla být oprávněna vykázat násilníka ze společného obydlí a zakázat vstup do něj,“  uvedl předseda Strany zelených Martin Bursík. „Bohužel, ve  stanovisku vlády, předloženém ještě expremiérem Grossem, byl tento postup označen za obtížně uskutečnitelný v praxi, neboť vykázání podezřelé osoby jen na podkladě jejích předchozích útoků by bylo podle stanoviska vlády diskriminační. Kdyby sněmovna toto stanovisko přijala, ponechala by  oběti domácího násilí napospas jejich osudu, který může končit lidskou tragédií“.

   Místopředsedkyně Strany zelených  Džamila Stehlíková  k tomu uvedla: „Jako psychiatrička  často řeším otřesné případy, kdy matka s dětmi  uteče z domova v noční košili a zoufale hledá přístřeší, kdežto násilník zůstává v zařízeném a pohodlném obydlí.“ Vedoucí genderové  sekce Strany zelených Michal Uhl dodal: „Podle názoru Strany zelených důsledky svých činů musí nést násilník, nikoliv oběť – izolován by měl být útočník, aby zbytek rodiny, často s dětmi, mohl zůstat v přirozeném prostředí.“ Strana zelených podporuje  změnu právní úpravy, která by chránila oběť a postihovala násilníka, jak je tomu například v Německu či Rakousku. 

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy