ÚOHS povolil spojení ČEZ se Severočeskými doly

25.11.2005 | , ÚOHS
Tiskové zprávy


  Úřad pro ochranu hospodářské soutěže svým rozhodnutím z 24. listopadu 2005 povolil spojení soutěžitelů ČEZ, a.s. a Severočeské doly a.s. Společnost ČEZ touto transakcí získá téměř 56% podíl na základním kapitálu Severočeských dolů, který byl doposud držen Fondem národního majetku. Úřad dospěl k závěru, že spojením nedojde na relevantních trzích ke vzniku či posílení dominantního postavení, které by mělo za následek podstatné narušení hospodářské soutěže.    

Úřad ve svém správním řízení posuzoval dopad tohoto spojení na hospodářskou soutěž na trzích hnědého uhlí v České republice. Na těchto trzích nevyvíjí společnost ČEZ žádné aktivity, nedochází tedy k překrytí činností spojujících se soutěžitelů a v důsledku toho ani k navýšení jejich tržních podílů. Severočeské doly jsou nejvýznamnějším dodavatelem hnědého uhlí pro elektrárny společnosti ČEZ, spojením tedy dojde k vertikální integraci. Tato vazba však existovala i před uskutečněním fúze a i po prohloubení tohoto vztahu bude nadále zachována možnost dodávek hnědého uhlí dalším odběratelům. Na druhé straně bude společnost ČEZ nadále pokračovat v odběru hnědého uhlí i od dalších producentů této suroviny v ČR, s nimiž má uzavřeny dlouhodobé kontrakty.

 

Uskutečnění spojení společností ČEZ a Severočeské doly nepřinese zásadní omezení hospodářské soutěže či překážky vstupu nových soutěžitelů ani v oblasti výroby elektrické energie, a to s ohledem na omezené zásoby hnědého uhlí, celkově klesající podíl výroby elektřiny v tepelných elektrárnách a s ohledem na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

 

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy