Jdete na vysokou? A kde budete bydlet?

28.11.2005 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Přijímačky jsou za dveřmi a je čas se rozhodnout. Když jste si už konečně vybrali, co chcete studovat, měli byste začít přemýšlet i na tím, kde to chcete studovat. Myslete na kvalitu univerzit, myslete na to, jak daleko to máte z domova. A myslete i na to, jak tam budete bydlet.

Přijímačky jsou za dveřmi a je na čase se rozhodnout. Když jste si už konečně vybrali co chcete studovat, měli byste začít myslet i na to, kde. Myslete na kvalitu univerzit, myslete na to, jak daleko to máte z domova. A myslete i na to, jak tam budete bydlet.

Asi každý starší student by vám doporučil, abyste si v prvním ročníku vybrali bydlení na kolejích. Možnost seznámit se se spolužáky, zažít opravdový studentský život a být tak stále v centru dění vám totiž pomůže lépe se zorientovat v novém prostředí, v nové škole i v novém městě. Jenomže není kolej jako kolej a ne vždy máte jistotu, že ji opravdu dostanete. Vysokeskoly.cz vám přinášejí první přehled kolejí v některých městech republiky. A nemůžeme začít ničím jiným, než Prahou a Brnem.

Praha: největší univerzity, mamutí koleje.

Praha je sídlem několika univerzit. Studentský život v ní proto pulzuje naplno. Nejstarší vysoká škola v Česku, Karlova univerzita, má pro své posluchače celkem slušnou nabídku ubytování. Rozhodně je na tom zejména z hlediska počtu míst pro studenty lépe než například Masarykova Univerzita v Brně. Ve třinácti budovách a komplexech může ubytovat až 11 tisíc studentů. Největší koleje Hvězda nebo Na větrníku nabízejí přes 1500 volných lůžek. Na většině pokojů je k dispozici internet, ceny se pohybují od 1300 korun (kolej Heyrovského), na Petrské ale zaplatíte přes tři tisíce. Inu, stačí si jen vybrat, že.

Dobře je na tom i České vysoké učení technické. Postel v jedné z devíti budov vás bude stát průměrně 1800 korun, šetřílci ale najdou místo i za dvanáct stovek. Když k tomu dostanete ubytovací stipendium, nevyjde vás to měsíčně víc jak šest nebo sedm stovek. Nezapomínejte ale, že za tuhle slušnou cenu se budete na pokoji mačkat minimálně čtyři, oželet budete muset internet a kultura ubytování na vysoké úrovni rozhodně nebude.

Brno: málo míst na Masarykově, VUT pro vás postel najde.

Druhá největší univerzita v Česku už tolik volných lůžek nenabízí. Deset kolejí a tři tisíce míst, to není žádná sláva. Upřednostňováni jsou ale studenti prvého ročníku, takže shánět privát budete až, když se v Brně zabydlíte. Pravděpodobně skončíte na Komárově nebo na Kounicově, které patří k větším kolejím Masarykovy univerzity. Zaplatíte tady i přes dva tisíce, zato můžete surfovat na internetu a možná dostanete i koupelnu na pokoji. Menší koleje jako Tvrdého nebo náměstí Míru nabízejí tří až čtyřlůžkové pokoje asi za třináct stovek.

Naproti tomu Vysoké učení technické pro vás místo mít bude. Ve svých čtyřech komplexech nabízí až téměř sedm tisíc lůžek, jenom na kolejích Pod Palackého vrchem jsou k dispozici tři tisíce postelí. Ceny se pohybují kolem 2000 korun, ale nutno přiznat, že koleje VUT jsou hezčí a větší než koleje Masarykovy univerzity. A navíc: najdete v nich i bary, společenské místnosti, bufety a menzy, které rádi navštěvují i studenti jiných brněnských vysokých škol.

Olomouc a České Budějovice: i v menších městech je kde bydlet

Přesně tak. A platí to zejména o Univerzitě Palackého v Olomouci. Patnáct budov, téměř pět tisíc postelí, ceny se všude pohybují kolem 1800 korun. Největšími kolejemi jsou Šmeralova a 17. listopadu.

Jihočeská univerzita je na tom sice hůř, ale kapacita jejích kolejí je celkem dostačující. Pokoje s internetem v pěti areálech mají kapacitu 2200 studentů. A to vše za 1800-2500 korun.


Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Dušan Mikušovič