Přijede premiér Paroubek do Horního Jiřetína?

28.11.2005 | , Strana zelených
Tiskové zprávy


Ústecká krajská organizace Strany zelených vyzývá předsedu vlády Jiřího Paroubka k setkání s veřejností Mostecka v Horním Jiřetíně

    Obyvatelé Horního Jiřetína a Černic, kteří se rozhodli v referendu pro zachování územních ekologických limitů těžby  uhlí a svých obcí, jsou zneklidněni postojem předsedy vlády Paroubka, který ve veřejné debatě připustil možnost prolomení těchto   limitů   a zbourání obou obcí. Dle názoru Strany zelených se jedná o návrat  k předlistopadové hospodářské politice  bezohledné vůči přírodě, krajině, lidským sídlům  a hodnotám, které byly vybudovány předcházejícímu generacemi. 
 
    Podle exministra životního prostředí Ivana Dejmala důvody pro zachování limitů těžby trvají. „Území chráněná limity těžby jsou základem pro budoucí zdravý vývoj regionu,“ řekl Dejmal.  Podle Zelených by vláda měla vytvářet nová  pracovní místa na Mostecku v perspektivnějších odvětvích, něž je úhelný průmysl – investovat by se mělo do vzdělání, lidských zdrojů, inovací, moderních technologií, obnovitelných zdrojů energie, rozvoje zemědělství, pěstování biomasy.    Barbarská velkolomová těžba hnědého uhlí bere obyvatelům Mostecka budoucnost, neboť rozsáhlá devastace území brání modernizaci průmyslu,  ohrožuje perspektivy hospodářské renesance  a omezuje  konkurenceschopnost regiónu. 

    Předseda vlády Jiří Paroubek zatím nepředložil jediný racionální,  věcný argument pro prolomení limitů těžby.
   „Předseda vlády se vyjadřuje rozporuplně. Na jedné straně požehnal zdražení elektrické energie ze strany ČEZu s odůvodněním, že ceny elektřiny u nás jsou ovlivněny cenami elektřiny v Německu. Na druhé straně argumentuje pro prodloužení těžby hnědého uhlí z důvodů rostoucí ceny energií v zahraničí. Postoje pana premiéra v oblasti energetiky jdou ode zdi ke zdi a bylo by přínosné, kdyby své postoje osvětlil“, řekl Martin Bursík, předseda Strany zelených.

     Ústecká krajská organizace Strany zelených vyzývá předsedu vlády k tomu, aby obhájil své stanovisko k prolomení limitů těžby v debatě s občany Mostecka v Horním Jiřetíně.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy