Ústecká univerzita uzavře 1.12. jednu svou kolej

30.11.2005 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Někteří studenti Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem se budou muset stěhovat. Univerzita se totiž rozhodla k 1.12.2005 uzavřít jednu ze svých kolejí.

Někteří studenti Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem se budou muset stěhovat. Univerzita se totiž rozhodla k 1.12.2005 uzavřít jednu ze svých kolejí.

"Z důvodu nenaplněni ubytovací kapacity kolejí UJEP a také z důvodu nejvyšších nákladů na jedno lůžko na koleji K4 se univerzita rozhodla tuto kolej uzavřít," řekla tisková mluvčí UJEP Jana Šiková.
Celkově na kolejích UJEP není obsazeno 317 ubytovacích míst, z toho na koleji K4 ve čtvrti Vaňov je nyní 148 volných lůžek. Náklady na jedno lůžko na koleji K4 jsou podle slov Šikové vysoké a navíc má UJEP volno jinde. Proto se studenti budou muset z této koleje do 1.12.2005 odstěhovat.
Ústecká univerzita vystěhovaným studentům nabízí možnost bydlení na jiných svých kolejích, které jsou ovšem dražší. Je tedy dost pravděpodobné, že se řada z nich rozhodne pro pronajmutí bytu. Novinka letošního akademického - ubytovací stipendium - je totiž dostupné i těm, kteří nebydlí na kolejích. "V současné době chápeme odliv studentů z kolejí jako důsledek zavedení ubytovacích stipendií," uvedla Šiková. Tomáš, student VUT, si myslí, že tento trend bude pokračovat: "Několik mých kamarádů už z kolejí odešlo. Díky ubytovacímu stipendiu jim totiž privát vyjde cenově stejně jako kolej a navíc je to tam pohodlnější."
Od letošního akademického roku platí nový systém dotování ubytování vysokoškolských studentů. České vysoké školy již nedostávají příspěvek na koleje, ale peníze jsou připisovány přímo studentům, kteří splnily podmínky pro udělení ubytovacího stipendia.




Zdroje: www.idnes.cz, ČTK




Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Pavla Ondrušková