Do bank pronikají mafie

30.11.2005 | , Ekonom
Komerční sdělení


Gangy organizovaných zločinců pronikly do předních britských bank s cílem uskutečňovat tam podvody, varoval Callum McCarthy, který je jako předseda respektovaného britského Úřadu pro finanční služby (FSA) nejvýše postaveným finančním regulátorem ve Spojeném království.

Podle jeho slov se zločinci zajímají o místa v sektoru finančních služeb, aby se s ním důvěrně seznámili a naučili se, jak obcházet systémy proti podvodům. Vážnost McCarthyho varování potvrdila britská policie. Gangy prý podplácejí zaměstnance bank, aby prozrazovali důvěrné informace. V posledních měsících hrozba vzrostla.
Podvody ve finančním sektoru představují v Británii 14 miliard liber ročně, čili 230 liber na osobu. Odhaduje se, že každý rok se v britských finančních institucích vypere 25 miliard liber "špinavých peněz".
Bankéři uvádějí, že jejich instituce chtějí zájemce o práci maximálně prověřovat, ale zákony o ochraně lidských práv činí prověrky obtížnějšími. Obavy FSA z organizovaného zločinu příliš neladí s jeho záměrem zjednodušit předpisy tak, aby u deseti tisíc zaměstnanců bank v londýnské City nebyla ověřována čistota jejich trestního rejstříku.
Podle britské policie pokusy proniknout do bankovního systému zesílily poté, kdy si lidé začali více chránit své osobní údaje před zneužitím. Na stvrzenkách o platbách kartou je nyní mnohem méně informací než v minulosti a proběhlo několik informačních kampaní, aby Britové k likvidaci dokumentů více používali drtiče.
Problémem infiltrace zločinců do bank se zabýváme již delší dobu, ale v posledních 18 až 24 měsících se situace zhoršila, uvedl Olivier Shaw, šéfinspektor policie londýnské City, kde působí i 400 zahraničních bank. V řadě případů se gangy pokoušely získat bankovní úředníky ke spolupráci v době přestávky na oběd či po skončení pracovní doby v kavárnách a barech.
Podle Shawa většina zaměstnanců nabídky zločinců ignoruje, ale "malé procento" se nechá získat. Gangy volají do bank i bankovních call center. Jejich konverzace se často omezuje na sdělení telefonního čísla s poznámkou, že volající by zaměstnanci banky mohl pomoci vyřešit finanční problém.
Británie je v řadě aspektů finančních služeb předvojem vývoje v kontinentální Evropě, včetně České republiky. Doufejme, že v případě pronikání organizovaného zločinu do bank budeme britského modelu ušetřeni. Nelze však vyloučit, že ochranné systémy peněžních ústavů působících v tuzemsku budou vystaveny další zkoušce.

Karel Ježek, týdeník Ekonom

Autor článku

Karel Ježek  

Články ze sekce: Komerční sdělení