Co týden dal?

02.12.2005 | , Finance.cz
Press centrum


A je tu opět konec pracovního týdne a s ním náš pravidelný souhrnný článek. Rath a Topolánek se stále hádají, státní rozpočet v listopadu skončil opět v plusu a rozpočet EU na příští rok je na světě. To vše a ještě více v následujícím článku.

Posledních 7 dní ve světě

  • Zástupci členských států EU, Evropského parlamentu a Evropské komise se dohodli na rozpočtu Evropské unie pro rok 2006.
  • Belgický premiér Guy Verhofstadt navrhl vytvořit v Evropě dva soustředné kruhy. Menší kruh např. s názvem Spojené státy evropské, by obsahoval země, které přijaly nebo se chystají přijmout euro. Širší kruh kolem tohoto jádra by se mohl jmenovat Organizace evropských států a byl by především zárukou stability a míru v Evropě.
  • Slovensko začalo odškodňovat Židy, kterým byl v letech 1938-1945 zabaven majetek. O náhrady požádalo 1140 rodin a kladně již bylo vyřízeno 350 žádostí. Výše odškodnění se pohybuje od 360 000 do 1 072 000 slovenských korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Při on-line uzavření povinného ručení u České podnikatelské pojišťovny získáte 7% slevu na pojistném po celou dobu trvání pojištění. Dále k povinnému ručení poskytuje ČPP slevu až 10% na havarijní pojištění v případě jeho sjednání. Výše slevy na havarijní pojištění se odvíjí od výběru z produktů k uzavření, které tato pojišťovna nabízí. Povinné ručení musíte mít sjednané, ale neplaťte více, než je nutné.

Posledních 7 dní doma

  • K platnosti zákona o vyvlastnění pozemků pro stavbu nové vzletové a přistávací dráhy v pražské Ruzyni chybí už jen podpis prezidenta. Senát včera schválil normu, která vyvlastnění ve veřejném zájmu umožňuje.
  • Americká společnost CTS Corporation plánuje investici v celkové výši 500 milionů korun do výstavby závodu na elektronické součástky do automobilů v Ostravě. Do roku 2008 plánuje společnost vytvořit v novém závodě 160 pracovních míst.
  • Boj mezi ministrem zdravotnictví Rathem a ODS stále pokračují. Nyní padla obvinění směrem k nadaci Mirka Topolánka Becario a zaznělo také jméno Třineckých železáren.
  • Státní rozpočet skončil v závěru listopadu přebytkem 200 milionů korun, což je meziroční zlepšení o 66,6 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Rozpočet je v plusu již šestý měsíc v řadě.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Sekce Penze se od tohoto týdne může pochlubit novým přehlednějším systémem zobrazování údajů o jednotlivých penzijních fondech. Po kliknutí na jednotlivé odkazy se dozvíte všechny historické a aktuální informace. Pod základním přehledem je umístěna tabulka ve které si jednoduše srovnáte penzijní fondy dle připsaných výnosů v roce 2004 a počtu aktuálních účastníků v aktuálním čtvrtletí.
  • Váháte při výběru penzijního fondu pro sjednání penzijního připojištění se státním příspěvkem nebo zvažujete u které stavební spořitelny uzavřít smlouvu o stavebním spoření? Nahlédněte do našeho Prodejního centra, kde vám nabízíme aktuální seznam výhod poskytovaných jednotlivými penzijními fondy či stavebními spořitelnami a získejte něco navíc.
  • V sekci Firmy jsme pro vás připravili aktuální přehled všech dotací vyhlašovaných institucemi České republiky pro právnické a fyzické osoby, občanská sdružení, obce a města, podnikatele a další subjekty. Dotace jsou zaměřeny na podporu podnikání, pro potřeby obcí a měst, na vzdělávání a na činnosti vedoucí k rozvoji aktivit občanů a občanských sdružení v obcích a městech České republiky.

Poradenství
Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme na problematiku posilování naší měny vůči zahraničním.

Otázka:
„Vážení, prosím o informaci, proč v současné době - konkrétně během posledního týdne klesl kurz britské libry o jednu korunu. V podstatě poklesly kurzy i ostatních měn. Jaké je očekávání, že se bude situace vyvíjet, bude koruna nadále posilovat? Děkuji a přeji hezký den“

Odpověď:
„Dobrý den, česká koruna výrazně posiluje. Za tímto faktem stojí překvapivý vstup Slovenska do...“

Celou odpověď naleznete zde.

Fintriky
Také tento týden jsme pokračovali v tématu lyžování v Česku. V pondělí jsme si prohlédli Šumavu, v úterý Krušné hory, ve středu jsme zavítali na Vysočinu, čtvrtek byl vyhrazen pro malá a méně známá střediska a dnes si můžete přečíst o dvou existujících a slavných běžkařských areálech a jednom budovaném.

Už teď pro vás ale připravujeme Fintriky na příští týden. Téma neprozradíme, počkejte si do pondělka.

Anketa
Výsledky hlasování v některých anketách jsou opravdu smutné. Přesně tak je tomu i s výsledky hlasování v anketě tohoto týdne. Na otázku "Jsou podle vás malé a střední podniky (MSP) v ČR podporovány dostatečně?" bohužel odpovědělo negativně 72 % čtenářů a kladně pouze 28 %. Asi to už o něčem svědčí. Ostatně zde jsou vaše odpovědi:

  • Ano - 28 %
  • Ne, ale podpor přibývá - 29 %
  • Ne - 43 %

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum