EP žádá nanejvýš 25procentní DPH a zjednodušení jejího vracení

01.12.2005 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament žádá, aby základní sazba daně z přidané hodnoty nikde v EU nepřesahovala 25 %. Europoslanci tak chtějí zamezit dalšímu rozkolísání sazeb členských států. Zatímco DPH v Lucembursku a na Kypru činí 15 %, účtují Dánsko, Švédsko a Maďarsko 25 %.

Poslanci požadavek schválili při hlasování o návrhu směrnice o minimální základní sazbě DPH, která do konce roku činí 15 %. Evropská komise navrhla prodloužit platnost této sazby o pět let. To doporučuje i Parlament.

Schválením zprávy Zsolta Lászla BECSEYHO (EPP-ED, HU) k návrhu směrnice Parlament rovněž žádá, aby Komise do 1. ledna 2007 vyhodnotila makroekonomické dopady implicitních a základních sazeb DPH a důsledků na rozpočtové příjmy členských států. Přitom se má zaměřit na to, aby členské státy měly stejné možnosti pro uplatňování snížené sazby DPH na zboží a služby.
 
Parlament schválil i BECSEYHO zprávu k návrhu směrnice o zjednodušení vracení DPH systémem jednoho správního místa. Změny mají usnadnit život zejména malým firmám, které obchodují v jiném členském státě.
 
Komise navrhuje, aby za vracení DPH nadále zodpovídal ten stát, kde byla daň odvedena. Parlament žádá drobná upřesnění pravidel, např. lhůty pro převod vrácené částky daně.
 
Jelikož Parlament návrhy obou směrnic projednává v rámci postupu konzultace, je konečné rozhodnutí na Radě EU.
 
Poslanci rovněž vyzvali usnesením k prodloužení platnosti směrnice o snížených sazbách DPH na služby náročné na pracovní sílu do konce příštího roku. Směrnice umožňuje uplatnit sníženou sazbu, nicméně jen dočasně na zkušební období a jen do konce letošního roku.
 
Toto období bylo dvakrát prodlouženo. Směrnici tak už 6 let uplatňuje 9 "starých" členských států. Sníženou sazbu aplikují u drobných oprav (kol, bot a ošacení), renovace a oprav obydlí, mytí oken, domácí péče a kadeřnictví. Nové země EU směrnici uplatňovat nemohou.
 
Legislativní návrh Komise byl v Radě pozdržen. Vypršením platnosti směrnice jsou členské státy povinny s okamžitou platností zvýšit sazby DPH na běžnou míru.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy