Na hory nejen na sjezdovky, ale i na běžky!

02.12.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Myslíte si, že klasické lyžování, tedy běžky, je nic moc? Že moderní je snowboard? Tak dříve, než přikývnete vězte, že klasika nepatří do starého železa. Stává se z ní moderní sport hoden obdivu mimo jiné i díky úspěchu našich reprezentantů.

Téma týdne: Domácí svahy lákají lyžaře

Kdo chce jezdit na sjezdovkách, musí si hledat kopec a sníh. Kdo chce jezdit klasiku (běžky), hledá jen sníh. To je obrovská výhoda běžkařů: stačí si vzít svá "prkénka" a vyrazit kdekoliv za chalupou, za panelákem, nebo v supermoderním běžkařském areálu na horách. Druhou nespornou výhodou je cena. Tedy ne cena za běžkařské vybavení. To špičkové se totiž hravě přiblíží i vybavení sjezdařů. Výhodou jsou ušetřené peníze za vleky a lanovky. Stačí jednotlivá jízda, vyvézt se na kopec a jezdit a jezdit.

Běžkovat se tedy dá kdekoliv, to již víme. Když si ale chceme opravdu zasportovat, elegantně se sklouznot, nebo si užít bruslení, musíme vyhledat kvalitní, osvědčený a hlavně udržovaný běžkařský areál. Podívejme se blíže na výběr několika známých a slavných běžkařských tratí.

Nové město na Moravě (www.zlatalyze.cz)
Nejznámější, nejslavnější, nejmodernější, nejatraktivnější a kdoví kolik dalších superlativů by se dalo vymyslet na známý běžkařský areál v Novém Městě. Vždyť je to dějiště jednoho ze závodů světového poháru. E.ON Zlatá lyže 2005-2006 se bude letos konat 30. a 31. prosince, čili za necelý měsíc! Kdo jednou zažil atmosféru na stadiónu, nebo v přilehlých lesích, rád a pravidelně se na "svěťák" do Města vrací.

O kvalitě a úpravě tratí snad nemusí být vůbec řeč. Ta je samozřejmá. Snad jen délka: 58 km upraveno denně speciálními stopovači. Parkování zdarma, vzdálenost např. z Brna je 75 km, z Hradce Králové necelých 100. A pokud chcete zůstat přes noc, můžeme doporučit ubytování v Hotelu SKI. Pokoj 1/1 stojí 1000 na noc, pokoj 1/2 1700 Kč na noc.

Liberec (www.liberec2009.com)
Místem, k němuž bude v nadcházejících letech stále častěji vzhlížet lyžařský svět, je právě severočeská metropole Liberec. Zde proběhnou v roce 2009 boje o tituly mistrů světa. Rozhodlo o tom předsednictvo Mezinárodní lyžařské federace (FIS), které v červnu 2004 zvolilo město Liberec pořadatelem FIS mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009. To bylo do regionu střední a východní Evropy přiděleno po téměř čtyřiceti letech.

Celý projekt má samozřejmě spoustu kritiků. Spornými body je návratnost investice, samotná cena celého projektu (několik stovek miliónů) a konec konců i technické řešení, resp. umístění běžkařského areálu na okraj Liberce k části Vesec. Běžkařský areál zde totiž vzniká na zelené louce a to je terčem kritiky.

Ať mají pravdu jedni nebo druzí, Liberec bude centrem klasického lyžování v roce 2009 a pokud chcete být přitom, nezapoměňte včas myslet na ubytování, vstupenky apod.

Zadov (www.lazadov.cz)
Zadov-Churáňov je jedno z nejznámějších center běžeckého lyžování v České republice. Běžecký stadion a přilehlé závodní tratě dlouhé 1-15 km, které hostily Světový pohár v běhu na lyžích již v roce 1983, jsou i dnes místem konání mnoha významných závodů - ročně 20-30 sportovních akcí, a jsou též známy jako druhý domov naší běžecké jedničky Kateřiny Neumannové. Tu zde potkáte velmi pravděpodobně i v těchto dnech, neb jak ona sama uvádí na svých internetových stránkách právě jí začal měsíc trénování před E.ON Zlatou lyží.

Takže co zbývá? Snad jen sehnat rozumné ubytování podle vašeho gusta a vyrazit. Na zadově se totiž již běžkuje, upraveno je 24 km (z celkových 50).

Závěr
Nechtěli jsme zde předložit úplný a vyčerpávající přehled všeho, co je pro běžkaře dobré a kde se dá krásně klasicky zalyžovat. Na to jsou jiné specializované portály (www.holidayinfo.cz). Pro základní přehled o jednom zajímavém připravovaném projektu a dvou nejvýznamějších střediscích toto bude jistě dostatečné.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky