Upéct nebo raději koupit?

06.12.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Milujete vůni a chuť doma upečeného vánočního cukroví avšak většinou nemáte na pečení moc času? Objednejte si je v cukrárně. Sice nebude takové jako vaše, ale určitě vám bude chutnat.

Téma týdne: Zažijte klidné Vánoce 

Pokud jste se letos rozhodli místo pečení zajít vánoční cukroví koupit do cukrárny, poradíme vám, jak vybrat jen chutné a čerstvé zboží. Připravili jsme pro vás pár důležitých rad, které vám při výběru doporučujeme dodržet. V první řadě musí být vánoční cukroví hezké na pohled. Musí příjemně vonět a při ochutnání se vám musí doslova rozpadat na jazyku. Doporučujeme vám také cukroví v cukrárně porovnat s vaším domácím a pokud je výrazně horší, tak ho rozhodně nebrat.

Druhy vánočního cukroví
Mezi nejchutnější druhy patří především Linecké cukroví, Kokosky, Medvědí tlapky, Vanilkové rohlíčky, Sádlové mušličky, Vínové cukroví, Nepečené kuličky, Šlehačkové kuličky, Oříškové kroužky, Perníčky s citronovou a jinou polevou, Čokoláda, Ořechové špičky, Ořechy, Ořechové hromádky na lineckém, Měsíčky zdobené mandlí, Srdíčka vskutku mandlová, Skořicové preclíky, Kávová zrna, Mocca oválky, Černobílá čokoláda, Čokoládové dortíčky, Sádlové rohlíčky, Čokoládové pusinky, Burizonové hrudky, Medvědí tlapky nepečené, Karamelové kuličky, Cukroví z marcipánového těsta, Kočičáky, Oříškové laskonky, Sultánky, Nugátové kostky, Linecké medailonky, Kokosové kuličky čokoládové, Pestré sušenky, Nugát s piškoty, Karamelové kuličky, Žloutkové košíčky, Čajové rohlíčky, Ovocné kuličky, Burizonová roláda, Bezé roláda, Citrónové cukroví, atd.

Kde voňavé cukroví koupit
V současné době si můžete vánoční cukroví koupit téměř v každé cukrárně nebo pekařství. Ne všude však narazíte na kvalitní a čerstvé zboží. Doporučujeme vám tedy se při výběru cukrárny zaměřit na ty, do kterých pravidelně chodíte a kde jste byli vždy spokojeni a na ty, které vám doporučila rodina nebo kamarádi. V případě, že nemáte žádnou oblíbenou nebo doporučenou cukrárnu, obejděte si ty nejbližší a ochutnávejte.

Jaké jsou ceny
Vánoční cukroví si můžete koupit buď na váhu, nebo na jednotlivé kusy. Za kilo vánočního cukroví zaplatíte od 100 do 500 korun. Například cena vanilkových rohlíčků se pohybuje okolo 270 Kč/kg, rumových kuliček okolo 200 Kč/kg, kokosových zvonečků cca 130 Kč/kg a lineckých koleček s marmeládou okolo 240 Kč/kg.

Kdy cukroví objednat
Nejvhodnějším termínem objednání vánočního cukroví v cukrárně je konec měsíce listopadu a následné vyzvednutí jen pár dní před Vánocemi. V případě, že si cukroví vyzvednete dříve, doporučujeme vám ho uskladnit v chladném prostředí s optimální vlhkostí. Jen v tomto prostředí vám totiž cukroví vydrží delší dobu čerstvé a voňavé.

Zajímavý recept na závěr
Pokud jste milovníkem salámu, tak vám doporučujeme ochutnat také speciální vánoční Povidlový salám Josefa Kubeczky. Takový jste ještě určitě nejedli. Pro přípravu potřebujete 30 dkg povidel (lepší jsou tužší), 14 dkg cukru krystal, 7 dkg rozinek, 14 dkg nakrájených mandlí a trochu citrónové šťávy. Do hrnce vložíte 3 lžíce vody a cukr a vaříte až do zhoustnutí. Přídáte povidla a vaříte dál až se hmota začne odlepovat od kastrolu. Pak přidáte rozinky a na proužky nakrájené mandle a vše pořádně zamícháte. Hmotu dejte na prkénko nebo vál (posypaný cukrem moučka), vyválejte z ní salámovou šišku a tu nechte dva až tři dny proschnout. Nyní vám už zbývá jen vzít nůž a odkrajovat si z povidlového salámu chutná kolečka. Přejeme vám voňavé vánoce.

 

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky