Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí poprvé vykročila

02.12.2005 | , APVTS
Tiskové zprávy


Dne 24. listopadu  se v hlavním městě Ukrajiny Kyjevě uskutečnila bilaterální česko – ukrajinská konference na téma Trendy a strategie pro rozvoj informačních a komunikačních technologií. Organizátorem konference za českou stranu byla APVTS, za ukrajinskou asociace TELAS, Institut pro informační společnost a Telecom-Club, generálním partnerem konference byl člen APVTS společnost TTC Marconi a dalšími partnery Český Telecom, ČD -  Telematika, Sitel a Micos.

Za APVTS se konference zúčastnil předseda Asociace Ing. Svatoslav Novák, který kromě moderování přednáškových bloků představil ve svém příspěvku ukrajinským partnerům principy regulace českého telekomunikačního trhu a podíl APVTS na jeho tvorbě. V samostatném příspěvku se dále zaměřil na otázky propojení pevných a mobilních sítí a vyzdvihl roli profesní asociace jako jednoho z klíčových partnerů v procesu vytváření spravedlivých podmínek na trhu. Otázkám legislativy elektronických komunikací byl věnován příspěvek předsedy legislativní komise APVTS, Ing. Ladislava Chrudiny.  

APVTS se na konferenci profilovala jako potenciální zkušený poradce pro budoucí regulaci ukrajinského telekomunikačního a informačního trhu a partner asociací telekomunikačních firem TELAS a Telecom-Club.

Česká APVTS může díky svým šestiletým zkušenostem s vývojem na českém trhu přispět k řešení důležitých témat, která mají na rozvoj telekomunikačního trhu naprosto zásadní vliv, jako jsou např. analýzy struktury trhu a vytvoření profesní organizace, vytvoření národního regulačního rámce v souladu s pravidly EU, vytvoření dokumentů nových služeb a jejich zavádění. 

Ohlas účastníků na prezentovaná témata byl velmi pozitivní. Předseda APVTS Svatoslav Novák k tomu říká: „ V diskuzi na konferenci bylo jednoznačně vidět, že firmy  podnikající v telekomunikacích mají obrovský zájem o informace z českého trhu. Musím konstatovat, že regulační prostředí a liberalizace na Ukrajině má několikaleté zpoždění oproti ČR. Určitě se budeme snažit rozvinout spolupráci.  Je to jeden z kroků, o kterém  Asociace již déle přemýšlela a tato konference uvedla náš nápad o překročení českých hranic do života. Věřím, že naše spolupráce bude pokračovat.“

Konference byla rovněž příležitostí pro české telekomunikační a technologické firmy, jak se rozhlédnout po ukrajinském trhu a zvážit vstup na tento a podobné trhy.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy