Strana zelených: novela zákona o vysokých školách může omezit akademickou svobodu

02.12.2005 | , Strana zelených
Tiskové zprávy


 Podle Strany zelených omezuje novela zákona o vysokých školách fungování akademických senátů - samosprávy vysokých škol a fakult, složené z volených zástupců studentů a učitelů. Poslanecký návrh novely byl schválen Poslaneckou sněmovnou a v nejbližších dnech bude projednáván v Senátu PČR.

Díky pozměňovacímu návrhu sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu uvedená novela  předává právo předkládat návrhy vnitřních předpisů k projednání v akademickém senátu výlučně do rukou rektorů a děkanů a bere tuto možnost řadovým členům akademického senátu. Navíc byl z výčtu vnitřních předpisů fakulty odstraněn studijní a zkušební řád a stipendijní řád.

“Přijetí novely značně ztíží členům akademických senátů, voleným akademickou obcí, prosazovat oprávněné požadavky studentů a učitelů cestou změny vnitřních předpisů, což ohrožuje demokratičnost správy akademických obcí a akademickou svobodu,“ uvedl předseda Strany zelených Martin Bursík. „Novela zákona navíc oslabuje samosprávné postavení fakult v rámci vysoké školy, neboť jim bere právo schvalovat vlastní studijní, zkušební a stipendijní řád. Jde tedy o citelný zásah  do samosprávy fakulty vůbec, zejména na těch veřejných školách, kde se jednotlivé fakulty výrazně liší.“

Strana zelených společně s představiteli akademické obce upozorňuje na to, že v případě přijetí této novely zákona o vysokých školách budou akademické senáty asi jedinými samosprávnými orgány v zemi, které si nebudou moci sami schválit svůj jednací řád. „Novela zákona odsuzuje akademické senáty do role pasivních schvalovatelů, jejichž jedinou pákou je hrozba odvolání děkana či rektora. Zástupci a členové akademických obcí adresují Senátu petici proti omezení samosprávy veřejných vysokých škol a fakult, petici podporují i Zelení,“ řekla místopředsedkyně Strany zelených a vysokoškolská učitelka Džamila Stehlíková. Petice žádá členy Senátu Parlamentu ČR o vypuštění těch bodů z novely zákona o vysokých školách, které oklešťují samosprávu vysokých škol a omezují tradiční práva a svobody akademické obce.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy