ANALÝZA: Slovenský postup k euru může popostrčit i sousedy

08.12.2005 | , Reuters
ÚČTY A SPOŘENÍ


Překvapivé slovenské rozhodnutí vstoupit do předpokoje eurozóny může přinést tlak na jeho středoevropské sousedy včetně Česka, aby zvýšili úsilí na cestě k jednotné měně.

Evropská unie v pátek večer oznámila, že se Slovensko připojilo k jednotnému směnnému mechanismu ERM-2. Hladina centrální parity koruny byla určena na 38,455 za euro s přípustným fluktuačním pásmem 15 procent oběma směry. Vláda přitom původně plánovala přistoupení k ERM-2 až během příštího roku a urychlením tohoto kroku zřejmě chtěla zajistit koruně lepší ochranu před politickou a regionální volatilitou. Pro Česko, Polsko a Maďarsko by to ale mohlo znamenat impuls pro urychlení příprav, zvláště když v poslední době většinou polevily ve snaze o splnění maastrichtských kritérii pro přijetí do Evropské měnové unie (EMU).

"Slovenské rozhodnutí zřejmě nebude mít žádný přímý vliv na harmonogram přistoupení dalších států v regionu k ERM-2 a EMU," řekl István Zsoldos z Goldman Sachs. "Ale během delší doby by úspěšný pobyt Slovenska v ERM-2 završený vstupem do EMU zřejmě zvýšil atraktivitu eura pro sousední státy," dodává a pokračuje "Konkrétně Česko navzdory svému euroskeptickému postoji - se pravděpodobně v příštím roce či dvou přiblíží k ERM-2 kvůli slovenskému kroku."

Řada nových členů EU stále nesplnila některá z kritérií pro zavedení eura, zejména pokud jde o inflaci a rozpočtové deficity. Česko chce začít platit eurem na začátku roku 2010, i když se mu stále nedaří dlouhodobě zkrotit deficit veřejných financí. Ministerstvo financí i Česká národní banka dříve uvedly, že by se Češi měli připoutat k mantinelům směnného mechanismu až ve druhé půlce roku 2007, aby v něm nemuseli trávit o mnoho více než povinné dva roky.

"Není důvod do systému ERM-2 spěchat. Pro přijetí jednotné evropské měny je nutná ekonomická sladěnost a splnění pěti maastrichtských kritérií. Ta bychom měli plně splnit v roce 2008," uvedl v pondělí náměstek ministra financí Tomáš Prouza, který je zodpovědný za zavádění jednotné měny v Česku.

POLÁCI I MAĎAŘI NA SOBĚ MUSÍ PRACOVAT
Průzkum Reuters mezi analytiky z poloviny listopadu ukázal, že slábnoucí odhodlání k ekonomickým reformám by mohlo zpozdit v Polsku i Maďarsku přijetí eura minimálně do roku 2012. Maďarsko v očích analytiků čím dál tím víc ztrácí kvůli tomu, že se tamní vláda dostatečně nesnaží redukovat rozpočtové schodky.

Nová pravicová vláda premiéra Kazimierze Marcinkiewicze v Polsku zase uvedla, že nestanoví během svého čtyřletého funkčního období cíl pro přijetí eura, ačkoliv Evropská komise tlačí nové členské země k urychlení příprav. "Krátkodobě to může všechny tři země ovlivnit, a to hlavně Čechy," řekl Lars Christensen, analytik Danske Bank. "Pro Poláky a Maďary, i když se tlak zesiluje, je to stále velmi brzy. Stále mají co dělat, aby se připravili (na přijetí eura), a v Polsku teď navíc trochu schází politická vůle." Předchozí polská levicová vláda chtěla přejít na platby v eurech v období 2009 až 2010. Konzervativci jsou však dlouhodobě vůči euru skeptičtí a navrhují o něm uspořádat referendum - asi v roce 2010, protože se rozhodnutí týká národní suverenity.

Autor: Alan Crosby, Reuters
Přeložila: Petra Vodstrčilová, Reuters

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ