„.eu“: nová internetová adresa Evropy bude spuštěna 7. prosince

05.12.2005 | , Evropská komise
Tiskové zprávy


Komise dnes oznámila, že doména nejvyšší úrovně „.eu“, která podnikům, orgánům veřejné správy a občanům umožní, aby pro své webové stránky a e mailové adresy používali celoevropský internetový název, bude uvedena do provozu 7. prosince 2005.

Přípona „.eu“ umožňuje uživatelům vyjádřit celoevropskou přítomnost, celoevropské cíle či vztah k celé Evropě. Nenahrazuje kódy jednotlivých zemí, například „.fr“ pro Francii, „.pl“ pro Polsko či „.uk“ pro Spojené království, ale doplňuje je. Čtyřměsíční zaváděcí období umožní požádat o registraci názvů domén držitelům přednostních práv, včetně podniků, pod podmínkou, že jsou usazeni v Evropské unii. Od 7. dubna 2006 bude rejstřík přijímat žádosti od veřejnosti. Spuštěním domény .eu plní Komise slib učiněný na zasedání Evropské rady v Lisabonu v roce 2000, kdy se zavázala, že poskytne evropské informační společnosti webovou identitu, a to za důvěryhodných podmínek pro celou EU.


„Očekávám, že se evropská doména nejvyšší úrovně .eu svou důležitostí vyrovná doméně .com", uvedla komisařka pro informační společnost a média Viviane Redingová. „Podnikům doména .eu umožní rozšířit tržní dosah a přitom je bude podle právních předpisů EU chránit před cybersquattery. Občanům může adresa „.eu“ pomoci v celé Evropské unii více zviditelnit jejich přítomnost na webu, nebo webové stránky jejich školy, univerzity či klubu. Nová evropská doména nejvyšší úrovně tedy nabízí jedinečnou příležitost pro moderní přeshraniční on-line marketing.“
Název domény se používá k identifikaci počítače nebo počítačové sítě na internetu. Názvem domény je například „europa.eu“ nebo v jakékoli e-mailové adrese ta část, která následuje za znakem „@“. Domény nejvyšší úrovně (Top Level Domain – TLD) jsou jádrem mezinárodního systému názvů domén na internetu. Jsou to „přípony“ za názvy domén a dělí se do dvou základních kategorií:


- obecné TLD, které nejsou spojeny s žádnou zemí, například „.com“, „.org“, „.net“ a „.int“, a
- TLD tvořené kódy zemí, například „.uk“, „.fr“, „.de“ atd.


Doménu nejvyšší úrovně „.eu“ spravuje a provozuje soukromý neziskový rejstřík EURid , který Komise vybrala na základě otevřené výzvy. EURid bude vyřizovat žádosti o registraci názvů domén prostřednictvím rozsáhlé sítě autorizovaných registrátorů. O registraci názvu domény lze požádat pouze prostřednictvím některého z těchto autorizovaných registrátorů. Seznam všech registrátorů spolu s jazyky, v nichž registraci nabízí, je k dispozici na této webové stránce: http://list.eurid.eu/registrars/
 
Zpočátku bude možnost požádat o registraci názvu v doméně „.eu“ vyhrazena pro držitele ochranných známek a pro orgány veřejné správy (od 7. prosince 2005 do 6. února 2006). Poté bude registrace umožněna vlastníkům jiných „přednostních práv“, mezi které například patří názvy společností a obchodní značky (od 7. února do 6. dubna 2006). A konečně od 7. února 2006 bude moci o registraci názvu v doméně „.eu“ požádat každý, kdo je usazen v Evropské unii.
Během počátečního čtyřměsíčního období i po jeho uplynutí bude platit zásada „kdo dřív přijde, je dřív na řadě“. Pokud tedy mají dva žadatelé přednostní právo ke stejnému názvu, rejstřík vyhoví té žádosti, kterou obdrží jako první. Stejná zásada bude platit i poté, co se rejstřík od 7. dubna 2006 otevře všem.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy