Řekni svůj názor! 200 mladých lidí se sejde v Bruselu za účelem diskuze o budoucnosti Evropy

05.12.2005 | , Evropská komise
Tiskové zprávy


Předseda Komise José-Manuel Barroso a komisař odpovědný za mládež Ján Figel’ v pondělí 5. prosince oficiálně zahájí Evropský týden mládeže 2005, který nese název „Mládež si bere slovo“.

Letošní Evropský týden mládeže, který navazuje na svůj první ročník pořádaný v roce 2003, se zaměří především na aktivní účast mladých lidí na evropském projektu. Dvě stě mladých lidí z celé Evropy se sejde v Bruselu, aby vyjádřili svůj názor na klíčové otázky, jako je budoucí směřování EU, aktivní občanství a potřeba lepších příležitostí pro mladé lidi.
Předseda Barroso několik dní před oficiálním zahájením řekl: „Těším se na toto setkání s mladými lidmi z celé Evropy. Stávající Komise usiluje o to, abychom vytvářeli více pracovních míst a lepší prostředí pro miliony mladých lidí po celém kontinentě. Komise bude závěry tohoto Evropského týdne pozorně studovat.“
Ján Figel’, komisař odpovědný za mládež, řekl: „Každý rok působí EU konkrétním způsobem ve prospěch mladých lidí prostřednictvím různých programů jako Mládež a Sokrates i skrze všechny své politiky. Tento přímý kontakt s občany z celé Evropy je rovněž odpovědí Komise na potřebu konkrétnější Evropy.“
Delegáti z řad mládeže budou od 5. do 7. prosince diskutovat v Bruselu s Komisí a Parlamentem a přijmou konkrétní návrhy určené evropským politikům, které by mohly pomoci při utváření budoucnosti Unie. Evropský týden mládeže bude zahrnovat řadu akcí v každém členském státě. Předcházela mu celoevropská internetová konzultace s mladými lidmi, která se týkala nejpalčivějších otázek, před nimiž dnes Evropa i mladí lidé stojí.
Této celoevropské internetové konzultace se zúčastnilo téměř 4000 mladých lidí. Konzultace jim dala příležitost vyjádřit své starosti a svá očekávání ohledně vývoje EU, čímž přispěla k přiblížení Evropy mladým lidem. Druhým cílem bylo využít závěrů konzultace k rozvoji perspektiv politiky mládeže, pokud jde o aktivní účast a opatření s cílem poskytnout mladým lidem lepší příležitosti pro budoucnost. Výsledky konzultace jsou přístupné v 19 jazycích přes Evropský portál pro mládež http://europa.eu.int/youth.
Stejně jako o zjištěních speciálního průzkumu Eurobarometr o mládeži o nich budou během konference diskutovat delegáti v pracovních skupinách.
Na závěr diskuzí předloží mladí své závěry s konkrétními politickými návrhy představitelům evropských orgánů, včetně komisařů Figel’a, Špidly a Kovácse, u příležitosti zakončení akce „Mládež si bere slovo“ ve středu 7. prosince odpoledne v Centre Borschette.
 
V rámci Evropského týdne mládeže se bude konat slavnostní udělování Evropských cen pro mládež nejlepším projektům uskutečněným mladými lidmi. Z 12 000 projektů, jež evropský program Mládež každoročně podpoří, vybrala mezinárodní porota mladých vynikající příklady v pěti různých kategoriích. Program Mládež umožňuje mladým lidem účastnit se mládežnických aktivit, jako jsou výměny, dobrovolnická práce a iniciativy mládeže, po celé Unii i mimo ni. Účelem projektů je rozvíjet schopnosti a dovednosti mladých lidí, umožnit jim objevovat jiné kultury, zvyšovat jejich znalost Evropy a posilovat jejich vědomí toho, že jsou Evropany. Program se zvláště zaměřuje na nejvíce znevýhodněné skupiny. Slavnostní udělování cen bude následovat po oficiálním zahájení Evropského týdne mládeže v tiskové místnosti v budově Berlaymont. Událost bude přenášena přes internet v přímém přenosu, a může se jí tedy zúčastnit každý. Novináři, kteří by se chtěli zúčastnit osobně, se musejí zaregistrovat u tiskového mluvčího.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy