Hrozby klimatických změn: příští vláda bude muset začít jednat

05.12.2005 | , Strana zelených
Tiskové zprávy


Strana zelených se dnešním dnem připojila k evropské kampani Evropské strany zelených (EGP – 33 členských stran), Zelených v EP (42 poslanců), Federace mladých zelených (EGP) a 23 evropských stran Zelených. První společnou akcí evropských Zelených je deklarace, přijatá při příležitosti Mezinárodního dne ochrany klimatu 3.12., adresovaná delegátům EU na Konferenci Spojených národů ke klimatickým změnám v Montrealu.

Deklarace vyzývá delegáty EU, aby trvali na tom, že Montreal určí časový plán a základní principy vyjednávání dalších závazků snižování emisí skleníkových plynů po r. 2012.

Zelení prosazují mj. definování maximálního globálního růstu + 2°C ve srovnání s předindustriální úrovní. Prosazují zahrnutí emisí z mezinárodních letů a plaveb do cílů snižování emisí skleníkových plynů. V souladu se společným prohlášením ministrů životního prostředí EU25 evropští Zelení prosazují snížení evropských emisí v průměru o 30 % do roku 2020 a o 50 % do roku 2050.

Postoj České republiky k budoucí ochraně klimatu je neznámý. V březnu 2004 přijala vláda ČR V Národním programu ochrany klimatu závazek snížit emise skleníkových plynů o 18 % mezi r. 2000 a 2010. Ve Státní energetické koncepci si pro shodné období přijala závazek snížení minus 13 %. Do třetice Národní alokační plán umožňuje podnikům, které pokrývají 65 % emisí oxidu uhličitého v ČR, zvýšení emisí o 21 % ve srovnání s obdobím 1999 – 2001.

Skutečnost, že českým podnikům zapojeným do systému emisního obchodování je umožněno zvýšit emise oxidu uhličitého v průměru o 21 % je v rozporu s Národním programem ochrany klimatu i Státní energetickou koncepcí. Stát lehkou rukou formuluje závazky zlepšování klimatu na papír, ale v reálu umožňuje podnikům zvýšit emise oxidu uhličitého a ještě profitovat z prodeje emisních povolenek.

„Již v tuto chvíli je zřejmé, že nová česká vláda bude muset začít aktivně v oblasti ochrany klimatu jednat. Jenže ani jedna z dominujících politických stran není na aktivní politiku v oblasti ochrany klimatu připravena. ODS zpochybňuje globální oteplování jako takové. ČSSD obhajuje prolomení územně ekologických limitů těžby, snížení tempa útlumu uhelného hornictví a chrání energeticky náročné podniků. Obě strany svorně odmítají ekologickou daňovou reformu, jejímž cílem je snížit emise oxidu uhličitého z dopravy a výroby elektřiny. Strana zelených varuje: Česká republika se může po volbách 2006 stát černým místem na mapě Evropy,“  řekl předseda Strany zelených Martin Bursík.

Evropští zelení plánují zahájení celoevropské kampaně za ochranu klimatu na 16. února 2006 – v den 10. výročí podepsání Kyótského protokolu. Kampaň bude pokračovat Konferencí o udržitelné dopravě a snížení závislosti dopravy na ropě 25.3. a akcemi v souvislosti s 20. výročím havárie jaderné elektrárny v Černobylu 26.4.2006.

Zelení představili na tiskové konferenci první logo celoevropské kampaně Zelených za ochranu klimatu s textem „STOP Climate Change – PLAY your part“, „STOP klimatické změně - ZAPOJTE SE“.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy