Spalovna odpadu v Opatovicích: budeme popelnicí Evropy?

05.12.2005 | , Strana zelených
Tiskové zprávy


Strana zelených považuje výstavbu spalovny komunálního odpadu v Opatovicích za rizikový projekt jak po stránce ekonomické, tak z hlediska ochrany životního prostředí.  Výstavba povede ke zhoršení recyklačních služeb pro obyvatele a zamezí rozvoji nových recyklačních technologií.

„Dnes si připomínáme den ochrany klimatu.  Spalování komunálních odpadů namísto jejich recyklace je zbytečným příspěvkem ke globálnímu znečištění a tím i ke změně klimatu. Spalovací lobby chce postavit spalovny i v dalších krajích. V Jihočeském kraji plánuje energetická společnost E.ON (nástupce Jihočeské energetiky) postavit spalovnu komunálního odpadu v Mydlovarech,“  řekla Dana Kuchtová, první  místopředsedkyně Strany zelených.
„Na 100 kg spáleného komunálního odpadu vzniká 30 kg škváry a popílku, které obsahují dioxiny a další nebezpečné chemické látky. Například, směs toxického popílku se struskou z liberecké spalovny byla ukládána jako stavební materiál na cyklostezky  v chráněné krajinné oblasti Jizerské hory,“ upozorňuje mluvčí odpadové sekce Strany zelených  Jiří Malík. Podle něj hrozí, že i spalovna Opatovice bude ukládat strusku a popílek do volné krajiny v okolí našich měst.
Odpad by měl být odstraňován co nejblíže místu svého původu. Vývozem odpadu původce přenáší odpovědnost za jeho likvidaci na někoho dalšího. „Problémem pro Českou republiku je ekonomicky rozdílná situace oproti Německu a Rakousku. Provozovatelům spaloven v ČR i odpadářským firmám v Německu a Rakousku se vyplatí likvidovat odpad v České republice, protože náklady na likvidaci jsou zde nižší. V těchto zemích  je přebytek komunálního odpadu, což je pro české spalovny lákavé řešení, protože s odpadem dostanou i finanční prostředky, ze kterých uhradí své ztráty. Tímto způsobem bychom se lehce mohli stát popelnicí Evropy. Za nízké náklady by zde firmy likvidovaly odpad  na úkor našeho životního prostředí,“ upozorňuje Eva Tylová, bývalá náměstkyně ministra životního prostředí a členka odpadové sekce Strany zelených.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy