Řekni svůj názor! 200 mladých lidí se sejde v Bruselu za účelem diskuze o budoucnosti Evropy

05.12.2005 | , Zastoupení EK v ČR
Studentské centrum


Předseda Komise José-Manuel Barroso a komisař odpovědný za mládež Ján Figel’ v pondělí 5. prosince oficiálně zahájili Evropský týden mládeže 2005, který nese název „Mládež si bere slovo“. Letošní týden mládeže se zaměří především na aktivní účast mladých lidí...

Letošní Evropský týden mládeže, který navazuje na svůj první ročník pořádaný v roce 2003, se zaměří především na aktivní účast mladých lidí na evropském projektu. Dvě stě mladých lidí z celé Evropy se sejde v Bruselu, aby vyjádřili svůj názor na klíčové otázky, jako je budoucí směřování EU, aktivní občanství a potřeba lepších příležitostí pro mladé lidi.

Předseda Barroso několik dní před oficiálním zahájením řekl: „Těším se na toto setkání s mladými lidmi z celé Evropy. Stávající Komise usiluje o to, abychom vytvářeli více pracovních míst a lepší prostředí pro miliony mladých lidí po celém kontinentě. Komise bude závěry tohoto Evropského týdne pozorně studovat.

Ján Figel’, komisař odpovědný za mládež, řekl: „Každý rok působí EU konkrétním způsobem ve prospěch mladých lidí prostřednictvím různých programů jako Mládež a Sokrates i skrze všechny své politiky. Tento přímý kontakt s občany z celé Evropy je rovněž odpovědí Komise na potřebu konkrétnější Evropy.

Delegáti z řad mládeže budou od 5. do 7. prosince diskutovat v Bruselu s Komisí a Parlamentem a přijmou konkrétní návrhy určené evropským politikům, které by mohly pomoci při utváření budoucnosti Unie. Evropský týden mládeže bude zahrnovat řadu akcí v každém členském státě. Předcházela mu celoevropská internetová konzultace s mladými lidmi, která se týkala nejpalčivějších otázek, před nimiž dnes Evropa i mladí lidé stojí.

Této celoevropské internetové konzultace se zúčastnilo téměř 4000 mladých lidí. Konzultace jim dala příležitost vyjádřit své starosti a svá očekávání ohledně vývoje EU, čímž přispěla k přiblížení Evropy mladým lidem. Druhým cílem bylo využít závěrů konzultace k rozvoji perspektiv politiky mládeže, pokud jde o aktivní účast a opatření s cílem poskytnout mladým lidem lepší příležitosti pro budoucnost. Výsledky konzultace jsou přístupné v 19 jazycích přes Evropský portál pro mládež http://europa.eu.int/youth.

Stejně jako o zjištěních speciálního průzkumu Eurobarometr o mládeži o nich budou během konference diskutovat delegáti v pracovních skupinách.
Na závěr diskuzí předloží mladí své závěry s konkrétními politickými návrhy představitelům evropských orgánů, včetně komisařů Figel’a, Špidly a Kovácse, u příležitosti zakončení akce „Mládež si bere slovo“ ve středu 7. prosince odpoledne v Centre Borschette.
 
V rámci Evropského týdne mládeže se bude konat slavnostní udělování Evropských cen pro mládež nejlepším projektům uskutečněným mladými lidmi. Z 12 000 projektů, jež evropský program Mládež každoročně podpoří, vybrala mezinárodní porota mladých vynikající příklady v pěti různých kategoriích. Program Mládež umožňuje mladým lidem účastnit se mládežnických aktivit, jako jsou výměny, dobrovolnická práce a iniciativy mládeže, po celé Unii i mimo ni. Účelem projektů je rozvíjet schopnosti a dovednosti mladých lidí, umožnit jim objevovat jiné kultury, zvyšovat jejich znalost Evropy a posilovat jejich vědomí toho, že jsou Evropany. Program se zvláště zaměřuje na nejvíce znevýhodněné skupiny. Slavnostní udělování cen bude následovat po oficiálním zahájení Evropského týdne mládeže v tiskové místnosti v budově Berlaymont. Událost bude přenášena přes internet v přímém přenosu, a může se jí tedy zúčastnit každý. Novináři, kteří by se chtěli zúčastnit osobně, se musejí zaregistrovat u tiskového mluvčího.

Autor článku

Tisková zpráva