Dřevěné a plastové okno - věční rivalové (2. díl)

09.12.2005 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Co je možné při výběru oken zkazit? Téměř všechno. Vyhláška O obecných technických požadavcích na výstavbu v § 37 ukládá výplním otvorů náležitou tuhost, která zajišťuje, že při běžném provozu nenastane zborcení...

...svěšení ani jiná deformace, a to ani při otevřené poloze. Zejména při realizaci rozsáhlých otevíravých prosklených ploch běžně dochází k podcenění počtu závěsů a dveře či okna se vlastní vahou svěšují. Správná rozteč činí maximálně cca 800 mm podle druhu konstrukce. Z toho vyplývá, že minimální počet pro výplň běžné výšky dveří jsou vždy alespoň tři závěsy. Dále vyhláška ukládá, že výplně otvorů musejí splňovat požadavky na tepelně technické vlastnosti dané závaznou normou. Okno a jiná výplň (a to je významná novinka) musí mít včetně rámu součinitel prostupu tepla v maximální výši U = 1,8 Wm-2K-1, přičemž hodnota doporučená normou je dokonce 1,2 Wm-2K-1. U vrat a dveří se jedná o závaznou hodnotu 3,5 a doporučenou 2,3 Wm-2K-1 (vydělíme-li těmito čísly jedničku, dostaneme dříve uváděnou a veřejnosti více známou hodnotu tepelného odporu).

I nejkvalitnější okna významně zaostávají za tepelně technickými parametry běžného obvodového pláště. Při navrhování se tedy snažíme co nejvíce redukovat počet prosklených okenních ploch, které jsou zárukou vyšších tepelných ztrát a tím i nákladů na vytápění.

Vyhláška požaduje takové akustické vlastnosti výplní, aby při normové neprůzvučnosti bylo možné vyměnit nejméně jednou za hodinu celý objem vzduchu ve všech obytných a pobytových místnostech. Hlavní vstupní dveře do bytů i rodinných domů musejí mít světlou šířku minimálně 800 mm (lépe ale 900 mm). Okenní parapety v obytných a pobytových místnostech, je-li pod nimi hlubší prostor než půl metru, musejí být alespoň 850 mm vysoké nebo musejí být doplněny zábradlím nejméně na tuto výšku.

Autor článku

Články ze sekce: BYDLENÍ