Státní jazykové zkoušky - pro a proti

07.12.2005 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


FCE, CAE, Malá státnice, Sprachdiplom, DELF - s těmito pojmy se jistě setkala řada z vás. Počet lidí, kteří už ze střední školy odchází s nějakým jazykovým certifikátem, neustále roste. Vyplatí se do nich investovat? K čemu jsou dobré? Jak je lze získat? To vše se dozvíte v tomto článku.

FCE, CAE, Malá státnice, Sprachdiplom, DELF - s těmito pojmy se jistě setkala řada z vás. Počet lidí, kteří už ze střední školy odchází s nějakým jazykovým certifikátem, neustále roste. Vyplatí se do nich investovat? K čemu jsou dobré? Jak je lze získat? To vše se dozvíte v tomto článku.

Cílem každého uchazeče o studium na VŠ je ukázat se v lepším světle, než jeho "soupeři", mít něco navíc, co by mu pomohlo dostat se na vysněný obor. Jednou z možností, jak toho docílit, je složit nějakou státní nebo mezinárodní jazykovou zkoušku. Některé školy jazykové certifikáty automaticky bonifikují poměrně velkým počtem bodů (např. Právnická fakulta UK dávala vloni 5 bodů). A pokud by VŠ náhodou nevyšla, bude v životopisu jistě lépe vypadat, když máte o svých jazykových kvalitách důkaz, než když prostě napíšete, že "mluvíte dobře".

Vzhledem k tomu, že největší zájem je o zkoušky z anglického jazyka, podám vám v následujících řádcích podrobnější informace právě o nich. V zásadě lze rozlišit zkoušky mezinárodní a státní.

Státní jazykové zkoušky (státnice) existují na čtyřech úrovních - Základní, Všeobecná, Překladatelská a Tlumočnická. Pro běžné účely stačí ta první. Skládá se z písemné a ústní části. Písemný test obsahuje: psaní delšího textu, slovní zásobu, poslech a gramatiku. Na ústní část si uchazeči mohou připravit 11 témat, zkoušení probíhá podobně jako u maturity. Zkoušky se skládají na jaře a na podzim a stojí 1700Kč za písemnou část a 500Kč za ústní.

Mezinárodních certifikátů existuje široký výběr. V našich podmínkách se setkáte většinou s certifikáty, které udílí British Council a s tzv. TOEFLem. Britské certifikáty se dělí na KET, PET, FCE, CAE a CPE. Nejběžnější je zkouška FCE, která svojí náročností odpovídá přibližně Základní státní jazykové zkoušce. Skládá se rovněž z písemné a ústní části. Písemná část je podobná té české verzi, ale pro ústní si kandidáti nepřipravují témata. V náhodně vybraných dvojicích jsou zkoušeni rodilým mluvčím. Musí společně konverzovat např. o nějakém obrázku, situaci, nebo o sobě. Zkoušky lze složit v prosinci, březnu a červnu. Podstatným rozdílem je cena. Poplatky jsou následující: KET 2300 Kč, PET 2500 Kč, FCE 4300 Kč, CAE 4500 Kč, CPE 4700 Kč. Další zkouškou je TOEFL, za který zaplatíte 140$, má obdobné části jako výše zmíněné zkoušky a skládá se šestkrát za rok v Praze. Tuto zkoušku lze uplatnit zejména při žádosti o studium na VŠ v zahraničí.

Mnozí z Vás se asi ptají: "Je tedy lepší česká, nebo mezinárodní zkouška?" Záleží na účelu, za jakým hodláte certifikát získat, a kde ho chcete uplatnit. Pokud nepředpokládáte, že byste studovali nebo pracovali v zahraničí, postačí pravděpodobně česká státnice. V druhém případě rozhodně doporučuji mezinárodně uznávané testy.

Odkazy
www.britishcouncil.cz
www.jazykovezkousky.cz
www.ets.org



Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Lucie Kavanová