CZECH PRESS PHOTO

07.12.2005 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Sníh, zima, tma.. jak si jen v takovém počasí zlepšit náladu? Co se třeba rozveselit troškou kultury? Já zvolila výstavu Czech Press Photo a... vřele doporučuji!

Sníh, zima, tma.. jak si jen v takovém počasí zlepšit náladu? Co se třeba rozveselit troškou kultury? Já zvolila výstavu Czech Press Photo a... vřele doporučuji!

O co jde? Jedná se o soutěžní prezentaci snímků předních českých fotografů, které přinášejí svědectví o českém i mezinárodním dění uplynulého roku.

Cílem soutěže a následné výstavy je motivovat fotografy, aby na chvilku vypadli ze stereotypu, a zvolili osobnější přístup. Organizátoři chtějí také umožnit veřejnosti být očitým svědkem událostí a jevů kolem nich. Czech Press Photo se koná pravidelně již od roku 1995.

Snímky jsou rozděleny do několika sekcí, jako je Reportáž, Každodenní život nebo Umění. Jako vždy se setkáte s velkým množstvím fotek Jana Šibíka, kterému směle konkuruje např. Joe Klamar. Cenu fotografie roku právem získal Václav Jirsa (Právo) s velmi emotivním snímkem Ericha Winklera, paralympika z Athén, na kterém se se sportovcem radují z vítězství jeho dvě dcery.

Členové mezinárodní poroty o Czech Press Photu řekli:

"Jako každý rok je úroveň velmi slušná, jak řemeslně, tak i obsahově. Soutěž obsahuje všechny důležité domácí i zahraniční události, bitkou na "čekteku" počínaje a vlnou tsunami či záplavami v New Orleans konče." (K.Kállay, fotograf, Slovensko)

"Snímky na Czech Press Photo shledávám velmi silné z pohledu obecné žurnalistiky." (D. Hurn, fotograf, Anglie)

"Fotografie na Czech Press Photo odrážejí současný stav světa. Ukazují, že tento svět není v dobrém stavu, ale zároveň nám dávají naději." (P.Korniss, fotograf, Maďarsko)

Výstava je otevřena denně od 9 do 18. hod. od 15. listopadu 2005 do 30. ledna 2006 v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice v Praze.
Vstupné: 70,- Kč, studenti a senioři 40,- Kč.

Zdroj: www.czechpressphoto.cz



Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Lucie Kavanová