Patria Direct zahajuje jako jediný obchodník v ČR transakce s polskými cennými papíry

08.12.2005 | , Patria Direct
Tiskové zprávy


Patria Direct od počátku prosince umožňuje svým klientům investovat do cenných papírů na dynamicky rostoucím polském kapitálovém trhu. Zahájila totiž jako jediný český broker obchodování s cennými papíry na varšavské burze. Klientům poskytuje Patria Direct samozřejmě i široké informační zázemí pro jejich rozhodování při investicích do polských cenných papírů.

Patria Direct se rozhodla umožnit svým současným i potenciálním klientům participovat na ziscích z dynamicky rostoucího polského kapitálového trhu a zahájila počátkem prosince obchodování na varšavské burze. Klienti Patria Direct mohou investovat do 252 kotovaných akcií s tržní kapitalizací 279 mld. polských zlotých (PLN).

„Jsme jediný broker v České republice, nabízíme možnost obchodovat s cennými papíry na polském kapitálovém trhu,“ řekl Oldřich Pavlovský, výkonný ředitel Patria Direct. „K rozšíření naších služeb o tento trh nás vedl růst polského trhu a množství investičně zajímavých cenných papírů včetně řady IPO (primárních emisí akcií).“

O atraktivitě polského kapitálového trhu svědčí několik faktů:

• Hlavní index varšavské burzy WIG k počátku prosince zaznamenal meziroční růst téměř 33 % (v EUR) – viz graf na konci tiskové zprávy.

• Na rozdíl od českého trhu je polský kapitálový trh výrazně živější v investorsky atraktivní oblasti IPO. V loňském roce vstoupilo na varšavskou burzu 36 IPO. V letošním roce to bylo zatím 33 nových emisí.

• Objem obchodů na varšavské burze dosáhl v roce 2003 hodnoty 80 mld. PLN, v loňském roce to bylo 118 mld. PLN a objem ke konci letošního října činil 154 mld. PLN.


Patria Direct nabízí možnost obchodovat s polskými cennými papíry jak prostřednictvím našich internetových stránek (www.patria-direct.cz) tak telefonicky. Současně s obchodováním polských cenných papírů nabízíme i měnové konverze CZK/PLN,“ informuje o nových službách Patria Direct Oldřich Pavlovský. „Při podání příkazů k obchodování prostřednictvím internetu se poplatky za transakci pohybují již od 30 PLN.“

Varšavská burza je rozdělena na dva trhy: oficiální a paralelní. Členové varšavské burzy provádí transakce ve dvou obchodních systémech: kontinuálním a aukčním. Kontinuální obchodování na varšavské burze probíhá od 9.30 do 16.10 hodin. Závěrečná aukce probíhá od 16.10 do 16.20 hodin a post-aukční obchodování končí v 16.30 hodin.

Podrobné informace o systému obchodování, cenných papírech a výsledcích obchodování najdete na internetové adrese varšavské burzy www.gpw.com.pl.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy