Dluhopisy s vysokým výnosem jsou "nadhodnoceny"

08.12.2005 | , Pioneer Investments
Tiskové zprávy


Ken Taubes, manažer fondu Pioneer Fund Strategic Income s celkovou hodnotou aktiv 395 miliónů dolarů, zaujal s portfoliem o trochu defenzivnější pozici, protože má obavy, že některé dluhopisy s vysokým výnosem jsou nadhodnoceny.

“Ceny dluhopisů s vysokým výnosem rostou a spread se zužuje. Nedostáváme tolik finančních prostředků, abychom mohli držet některé rizikovější dluhopisy, takže se jich zbavujeme,“ říká Ken Taubes.
V důsledku toho má Taubes v současnosti 62% aktiv fondu v dluhopisech třídy AAA, což jsou nejbezpečnější cenné papíry s pevným výnosem, přičemž jejich podíl před 12 měsíci byl asi 45%. 27,4% aktiv fondu jsou dluhopisy třídy B a asi 7,9% tituly třídy BBB, zatímco předtím měly tyto dluhopisy zastoupení přesahující 50%.
Ken Taubes říká, že se fond snaží využít výkonnostní rozdíly mezi jednotlivými třídami dluhopisů. Investuje do amerických dluhopisů investičního stupně, mezinárodních dluhopisů investičního stupně, amerických dluhopisů s vysokým výnosem a dluhopisů rozvíjejících se trhů. Podle něj se fondu v minulosti dařilo dobře díky investicím do dluhopisů rozvíjejících se trhů s vysokým výnosem.


„Cena dluhopisů rozvíjejících se trhů vzrostla díky vysokým cenám ropy, ze kterých měly prospěch ropné společnosti,“ říká Taubes. "Výkonnost mnoha našich dluhopisů rozvíjejících se trhů byla během tohoto čtvrtletí vyšší než očekávání, což platí například pro Kazachstán, Brazílii, Kolumbii a Rusko."
Ken Taubes má ve svém portfoliu brazilskou pivovarnickou společnost AmBev již od jejího založení a nadále si ji hodlá udržet. „Když jsme ji koupili, šlo o velmi zadluženou společnost; v té době měla Brazílie mnoho problémů. Ačkoliv byla rozvaha výborná, lidé byly nervózní a nechtěli do brazilské společnosti investovat. Když je ale loni koupil Interbrew, jejich hodnocení prudce vzrostlo,“ říká. „Dluhopisy stále držíme a v blízké budoucnosti na tom nehodláme nic měnit.“


Kromě toho si oblíbil brazilskou těžařskou společnost CVRD a společnosti zabývající se produkcí mědi v Indonésii, ale i některé méně známé dluhopisy ve východní Evropě.
Říká, že některé pozice s vyšší váhou v nedolarových měnách, které používá jako zajištění proti volatilitě, jsou pro portfolio také velmi hodnotné. „Ve srovnání s americkým dolarem a eurem klesla norská koruna i japonský jen. Tyto ztráty však vykompenzoval nárůst kanadského dolaru a švédské koruny.“
Do budoucna se však zbavuje rizikovějších dluhopisů ve fondu.
„Nemyslíme si, že dojde k celosvětové recesi, ale spready s vysokým výnosem jsou příliš úzké a růst se zpomalil, takže dluhopisy s vysokým výnosem a dluhopisy rozvíjejících se trhů jsou rizikovější,“ říká. „Z tohoto důvodu jsme snížili svoji pozici v dluhopisech rozvíjejících se trhů, která je nyní slabší ve srovnání s většinou srovnatelných fondů.“
Přístup fondu se liší od tradičních dluhopisových fondů, které se spíše zaměřují na jednotlivé dluhopisové sektory, a Ken Taubes doufá, že pozice v dluhopisech s vysokým výnosem podpoří příjmy, zatímco toto dodatečné riziko bude vyváženo začleněním cenných papírů investičního stupně a vládních dluhopisů.
„Výsledkem je konkurenceschopný výnos, ale s řízeným rizikem a nižší nestálostí než investice jen do jedné třídy cenných papírů s pevným příjmem,“ říká Ken Taubes.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy