Zlepšení podmínek v bankovním sektoru

08.12.2005 | , Ministerstvo financí
Tiskové zprávy


Vláda na svém včerejším zasedání projednala a vzala na vědomí materiál Ministerstva financí Zlepšení podmínek v bankovním sektoru. Vláda souhlasí se záměrem MF činit aktivní kroky popsané v materiálu vedoucí ke zlepšení postavení klientů bank v ČR a ke zvýšení transparentnosti finančního trhu v ČR v souladu se standardy a trendy obvyklými v členských zemích Evropské unie.

"Vláda zároveň přivítala podepsanou dohodu mezi MF a ČBA, která reaguje na naprostou většinu požadavků MF a umožňuje rychle dosáhnout změn, po kterých občané a spotřebitelské organizace volaly a které jsme podporovali," říká 1. místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

Materiál byl vládě předložen v souladu s jejím programovým prohlášením, které stanoví, že vláda bude věnovat pozornost posílení ochrany klientů v oblasti finančního trhu. "Obsahem materiálu jsou základní návrhy na legislativní a nelegislativní změny, které přinesou posílení postavení klientů finančních institucí a přinesou posílení konkurence," shrnuje Bohuslav Sobotka. Klíčovým nástrojem k dosažení tohoto cíle je dlouhodobý dialog mezi státem, spotřebitelskými organizacemi a finančními institucemi, jehož základem je podepsané Společné prohlášení České bankovní asociace a Ministerstva financí. "Na základě této dohody začnou obě strany připravovat potřebné změny a urychleně pracovat na jejich zavedení," dodává Bohuslav Sobotka.

Vedle dohody s Českou bankovní asociací vláda přijala i další rozhodnutí k posílení ochrany spotřebitelů na finančním trhu. Prvním úkolem je urychlit práci na přípravě finančního ombudsmana. "Tato instituce by měla řešit stížnosti klientů na celém finančním trhu. Zároveň se bude věnovat stanovování pravidel pro vztahy mezi klienty a finančními institucemi," vysvětluje Bohuslav Sobotka. Ministerstvo financí má za úkol předložit věcný záměr zákona o finančním ombudsmanovi vládě nejpozději do konce roku 2006.

K posílení postavení spotřebitelů na finančním trhu má přispět také vytvoření dlouhodobého systému vzdělávání obyvatelstva. V jeho rámci připraví ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, průmyslu a obchodu a financí do září 2006 systém budování finanční gramotnosti na základních a středních školách, zahrnující především vzdělávání o základních pojmech finančního trhu a základech finančního plánování. "Je potřeba, aby klienti rozuměli svým právům a vyznali se v nabídkách finančních služeb," zdůrazňuje Bohuslav Sobotka. Ministerstvo financí očekává, že se na vzdělávacích projektech bude podílet také finanční sektor.

 

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy