Co by byly Vánoce bez dárků

09.12.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Vánoční dárky neodmyslitelně patří mezi tradice svátků. Máte je už nakoupeny, nebo se teprve připravujete? A víte, že se letos průměrný občan chystá za dárky utratit více než 4500 korun?

Téma týdne: Zažijte klidné Vánoce

Vánoce jsou svátky klidu a míru. Nebo by alespoň měly být. Zajisté jsou to ale nejvíce rozporuplné svátky. Někteří milují atmosféru Vánoc a těší se na ně už dlouhou dobu dopředu. Jiní jsou rádi, že jsou právě jenom jednou do roka. Vánoce jsou náboženským svátkem, ale stále více lidí v dnešní době potlačuje původní význam do pozadí a vnímá je jako jedinečnou příležitost, kdy se konečně celá rodina sejde kolem jednoho stolu bez neustálého pokukování na hodinky nebo zvonění mobilů.

Kromě už zmiňovaného klidu a bohaté večeře, jsou dárky dalším poznávacím znamením Vánoc. Zejména děti se už dlouho dopředu těší na bohatou nadílku od Ježíška. Spotřebitelský způsob života si neosvojili pouze dospělí, ale i ti nejmladší. Už dávno pryč jsou doby, kdy k radosti potomků stačili knížky nebo jednoduché hračky. Hitem dnešní doby jsou technické novinky, počítačové hry a značkové hračky. Děti chtějí, stejně jako jejích rodiče, jít s dobou. Výsledkem je neustálé zvyšování výdajů na dárky a zadlužování rodiny.

Podle výzkumu společnosti Factum Invenio se letos obyvatelé České republiky chystají za dárky utratit v průměru 4598 Kč, což je částka, která je srovnatelná s časovým obdobím 2002 – 2004, avšak je zde patrný trend mírného poklesu.

V porovnání s loňským rokem letos hodlají muži utrácet za vánoční dárky více peněz než loni, zatímco ženy jsou poněkud spořivější. Nejvíce peněz však za dárky vydají lidé ve věku 30 – 59 let (průměr okolo 5550 Kč), vysokoškoláci (7146 Kč), osoby z početnějších domácností a rovněž lidé s příjmy domácnosti nad 25.000 Kč (průměrná předpokládaná útrata 6110 Kč).

To, že hodlají při nákupu vánočních dárků využít prodej na splátky či spotřebitelský úvěr, „přiznává“ jen velmi malá část populace - zatímco úmysl využít prodeje na splátky vyjádřilo 5,2 % lidí, u spotřebitelského úvěru to bylo pouze 2,8 % občanů. Oproti loňskému roku je zde patrný mírný trend růstu (prodeje na splátky loni zamýšlelo využít 4,4 % lidí a spotřebitelský úvěr 2,2 % populace), což však nemusí znamenat reálný růst, ale například i větší ochotu tuto skutečnost přiznat. Kupovat dárky na splátky se nejčastěji chystají lidé mezi 30 a 44 lety a s příjmem domácnosti nad 15 000 Kč.

Dle stejného výzkumu vyplynulo, že většina Čechů odkládá nákup vánočních dárků až na listopad a prosinec. Během září a října začíná nakupovat necelá třetina občanů. Především mladí lidé a muži nechávají nákup dárků na poslední chvíli. Pak jsou ale rádi, že navštíví jeden dva obchody, koupí to nejmenší zlo a budou si přísahat, že se do příštího roku polepší. Naštěstí se dneska lze celkem spolehnout na otvírací doby obchodů, které dokonce i na Štědrý den pracuji do odpoledních hodin.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky