Koruna v centru dění

08.12.2005 | , Ekonom
Komerční sdělení


Česká měna trhá jeden rekord za druhým, poslední dny se pohybuje pod hladinou 29 Kč/euro (respektive kolem hladiny "životního maxima" 28,90 Kč/euro) a do konce roku se nečeká žádný významný zvrat.

Důvody pro posílení koruny jsou dlouho- i krátkodobé. Mezi makroekonomické důvody patří vysoké tempo exportně tažené ekonomiky a přebytek obchodní bilance. Značný podíl na kurzu má i platební bilance, kde se vyrovnávají velké výplaty dividend a prodeje akciových podílů zahraničních vlastníků s přímými investicemi a pozitivním saldem obchodní bilance. Koruně zřejmě pomohou i nová data o inflaci a dalším podnětem k růstu by mohl být údaj o růstu ekonomiky za tři čtvrtletí. Pokud se potvrdí, že HDP poskočilo o pět či dokonce více procent, je další zhodnocení české měny nevyhnutelné.
"Korunu udržuje silnou i zájem hedge fondů o celý region poté, co se oslabil růst amerického dolaru. Tyto instituce mají naši měnu v oblibě, protože v průměru panuje na trhu rozumná likvidita a dají se zde umístit značné částky," uvedl Josef Jeřicha z ING Wholesale Banking. Navíc se podle jeho názoru snížila celková averze vůči rizikům, kterou se celosvětově vyznačovaly investiční společnosti zhruba do konce října tohoto roku.
Pro investiční subjekty začal nový finanční rok a tak hledají (staro)nové příležitosti. Koruně pomohlo i zavedení ERMII na Slovensku a posílení maďarského forintu a polského zlotého.
Naši měnu udržují silnou i představitelé ekonomiky: kromě ojedinělého komentáře ministra financí (ministr Bohuslav Sobotka prohlásil, že koruna je nadhodnocená a že čeká korekci) není v podstatě žádný oficiální tlak na oslabení měny. Neočekává se ani zásah ze strany České národní banky, která v posledních dvou letech kurz nechává až na marginální komerční operace téměř volně »plavat«. Viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer dokonce nedávno uvedl, že zpevňující koruna pomáhá snižovat inflační výhled. Koruně dále pomáhá i rating - agentura Standard & Poor’s oznámila, že zlepšuje výhled ratingu ČR na "pozitivní".
Jediné, co by mohlo korunu poněkud přibrzdit v růstu, je zvýšení úrokových sazeb Evropské centrální banky na 2,25 %, což je o čtvrt procentního bodu vyšší sazba než v ČR. Přeliv investic do eura však nenastal – investoři se zvýšením úroků v eurozóně počítali. Navíc se další série zvyšování sazeb v EMU nepředpokládá.
S růstem koruny počítá celá ekonomika, nejen analytici. Po zkušenostech s poměrně rychlým zhodnocením kurzu z předchozích let se exportéři zajišťují vždy, když koruna jen trochu oslabí – snaží se totiž vydělat na každém haléři (ostatně při miliardových obratech je i haléř významnou plusovou položkou).

Julie Hrstková, týdeník Ekonom

ECO_EKO_3245_52.gif

Předpověď vývoje kurzu koruny
*2005*2006*2007*2008
CZK/EUR*Průměr*29,70*28,40*27,60*27,10
CZK/EUR*Ke konci období*28,90*27,90*27,20*26,90
CZK/USD*Průměr*23,20*23,40*22,20*21,70
CZK/USD*Ke konci období*24,10*22,70*21,80*21,50
Pramen: Patria Online

Autor článku

Julie Hrstková  

Články ze sekce: Komerční sdělení