Středoškolská odborná činnost - 28. ročník soutěže

09.12.2005 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Potřebujete získat něco k dobru na přijímačky na VŠ? Studujete na střední škole a píšete seminární práci? Chcete zkusit něco nového a třeba i vyhrát zajímavé ceny? Středoškolská odborná činnost (SOČ) je tu potom právě pro vás.

Potřebujete získat něco k dobru na přijímačky na VŠ? Studujete na střední škole a píšete seminární práci? Chcete zkusit něco nového a třeba i vyhrát zajímavé ceny? Středoškolská odborná činnost (SOČ) je tu potom právě pro vás.

SOČ je prestižní soutěž určená pro žáky středních škol, kteří se zajímají o určitou oblast více do hloubky. Účastníci si musí vybrat nějaké poměrně úzce definované téma a co nejpodrobněji ho rozebrat. Své názory musí podepřít argumenty z odborné literatury. Ještě lepší je, pokud svoji činnost spojí s nějakým výzkumem, osobní participací na řešení dané problematiky, nebo vytvoří vlastní dokumentační materiály (fotografie, rozhovory apod.) Své poznatky potom shrnou v seminární práci o rozsahu 20-30 stran. Práce se rozdělí do 17 kategorií podle oborů.

Projdou-li školním výběrovým kolem, postupují do kola okresního, krajského, a celorepublikového. To se bude tentokrát konat v Karlových Varech. Soutěžící postoupit na základě úspěšné ústní prezentace, v níž práci představí a obhájí své postoje.

V případě, že uchazeči budou pokračovat do vyšších kol, mohou se těšit na odměny v podobě poukázek na nákup knih, zajímavé věcné ceny i přímé finanční odměny. Několik šťastlivců pojede i na mezinárodní soutěže, mj. do USA. Navíc získají neocenitelnou zkušenost při prezentaci své práce a odborníci v porotě jim poradí, jak práci ještě vylepšit. Dobré umístění v SOČ se navíc počítá k dobru u přijímacích zkoušek na VŠ, některé školy účast ve vyšších kolech automaticky bonifikují body navíc.

Jitka Macháčková, zástupkyně SOČ, o soutěži říká: "Je to šance k dobrovolné samostatné práci. Zkoumat či sledovat něco, co mne zajímá, člověk se při tom hodně nového naučí. Je to ta nejlepší protidrogová prevence dle hesla: Kdo si hraje, nezlobí."

Pokud byste se soutěže chtěli zúčastnit, zeptejte se nejprve ve škole, zda mají kontakt na SOČ. Pokud ne, informujete o soutěži své učitele a staňte se tak prvními, kdo vaši školu bude zastupovat. Stojí to za to.

Hodně štěstí!

Více informací na www.soc.cz


Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Lucie Kavanová