Banky se dohodly, čeká nás zlevnění služeb?

12.12.2005 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Dlouhá debata mezi ministerstvem financi a Českou bankovní asociací (ČBA) o změnách v bankovním sektoru nakonec skončila smírem, což je pro finanční trh určitě dobrou zprávou.

Ve středu 7. prosince bylo podepsáno Společné prohlášení České bankovní asociace a Ministerstva financí České republiky o spolupráci a rozvoji finančního sektoru v ČR. Došlo tak k výraznému posunu v dialogu mezi ministerstvem financí a Českou bankovní asociací. ČBA schválila, že přistoupí na velkou část návrhů ministerstva financí na změny v bankovním sektoru. Stalo se tak těsně před jednáním vlády, kde měl ministr Sobotka své návrhy na regulaci bankovního sektoru prosadit. „Ministerstvo financí od počátku dává přednost účinné samoregulaci před legislativními zásahy do bankovnictví, proto jsme se rozhodli dát bankám ještě jeden týden na projednání řešení některých bodů materiálu formou společné dohody", řekl před týdnem ministr financí Bohuslav Sobotka a dal tak bankám ještě týden času navíc k diskuzi. Jak je vidět banky nakonec ve většině návrhů našly s ministerstvem financí společnou řeč. „Považujeme to za velký úspěch a jsme rádi, že bankovní sektor nakonec prokázal vůli a ochotu se dohodnout.Dnešním dnem začíná opravdová partnerská diskuze“, říká náměstek ministra financí Tomáš Prouza. Dohoda tak zajistí realizaci řady návrhů formou samoregulace, té od začátku jednání dávalo přednost ministerstvo financí, Česká bankovní asociace i Česká národní banka. Některé změny ale budou po dohodě obou stran zapracovány do legislativy. Posílí se tak postavení klientů bank a zvýší transparentnost finančního trnu v ČR. Obě strany chtějí rovněž podporovat vyšší finanční vzdělanost veřejnosti.

Nyní bude založena expertní skupina složená ze zástupců ministerstva a bank pro vytvoření pravidel jednání s klienty. Ta do konce ledna připraví konkrétní znění a harmonogram postupu změn. Dle rozhodnutí prezídia ČBA bude koordinací dalšího postupu ze strany ČBA pověřen člen prezidia Jiří Kunert, člen představenstva a generální ředitel Živnostenské banky.

Jaké změny můžeme čekat?

Nejdůležitější návrhy a změny :

  • Zrušení účtování poplatků za zrušení účtu
  • Povinné oznamování změn ceníků měsíc předem
  • Přikládání ceníků k uzavíraným smlouvám
  • Zpřehlednění cen služeb a podmínek
  • Povinné uvádění celkové ceny za službu
  • Jasné pojmenování základních operací
  • Založení finančního ombudsmana
  • Vytvoření kodexu finančního trhu
  • Zavedení informačních listů k jednotlivým službám
  • Zvýšení povědomí klientů o zpracovávaných osobních údajích

Důležitým úkolem je urychlit práci na přípravě finančního ombudsmana. Ministerstvo financí má za úkol předložit vládě nejpozději do konce roku 2006 věcný záměr zákona o finančním ombudsmanovi. „Tato instituce by měla řešit stížnosti klientů na celém finančním trhu. Zároveň se bude věnovat stanovování pravidel pro vztahy mezi klienty a finančními institucemi“, vysvětlil ministr Sobotka.
Některé kontroverzní návrhy ministerstva už naopak s diskuze vypadly. Např. vyřízení plateb státu zdarma nebo přenositelnost čísel bankovních účtů.

Jak se navrhované změny dotknou bank a jejich klientů?

Pro zhodnocení konkrétních dopadů připravovaných změn na hospodaření bank je samozřejmě ještě příliš brzy, ale lze očekávat že to bankám nepřinese nějaké výrazné zvýšení nákladů a ani zrušení některých poplatků moc neovlivní jejich zisk, protože příjmy z nich tvoří jen několik desetin procenta z celkových příjmů bank z poplatků.

Pro klienty bank by zavedení navrhovaných změn znamenalo:

  • Větší informovanost o cenách služeb a jejich vývoji
  • Zlepšení ochrany práv klienta na celém finančním trhu - finanční
  • Mírné omezení nabídky služeb bank a jejich unifikace
  • Snížení nákladů na přechod k jiné bance

První bankou, která se rozhodla zavést většinu změn navrhovaných ministerstvem financí je Česká spořitelna. Kodex služeb, který v této souvislosti ve Spořitelně připravili, začne platit  od ledna příštího roku. Otázkou však zůstává, proč ministerstvo financí začalo na banky tlačit až nyní. Kritici takového postupu by mohli tvrdit, a nutno říci že celkem oprávněně, že tlak na banky souvisí s blížícími se volbami v příštím roce a tudíž snahou zavděčit se spotřebitelům. Věřme, že tomu tak není a ministerstvo je vedeno důvody s politikou vůbec nesouvisejícími.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ