Co týden dal?

09.12.2005 | , Finance.cz
Press centrum


Po celém týdnu pracovních povinností na nás čeká víkend proběhaný po obchodech. Pokud byste neměli čas na sledování aktuálního dění, nenechte si ujít přehled novinek celého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Švýcarský výrobce léků Roche uzavřel s 15 farmaceutickými společnostmi dohody o výrobě svého prostředku Tamiflu, jenž lze použít při léčbě ptačí chřipky. Dohody umožní zvýšit produkci tohoto léku v případě pandemie ptačí chřipky.
  • Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën uvažuje o zvýšení investice do slovenského závodu v Trnavě o 357 milionů eur (zhruba 13,6 miliardy Sk) z původního plánu 700 milionů eur.
  • Smlouva na dodávku 150 letounů Airbus A 320 Číně byla podepsána v Paříži u příležitosti návštěvy předsedy čínské vlády Wen Ťia-paa ve Francii. Hodnota kontraktu je údajně devět miliard dolarů (225 miliard korun).
  • Agentura Fitch snížila Maďarsku rating dlouhodobých závazků v cizí měně na "BBB+" se stabilním výhledem z předchozího "A-" s negativním výhledem. Ratingová agentura to oznámila v úterý.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít
STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50 % měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Využijte poslední možnost jak získat za rok 2005 státní podporu až 3000 Kč a sjednejte si co nejdříve smlouvu o stavebním spoření. Stavební spořitelny nabízí pro své nové klienty různé odměny nebo slevy na poplatcích a při uzavření smlouvy o stavebním spoření on-line v našem Prodejním centru získáte také od nás dárek v hodnotě až 600 Kč.

Posledních 7 dní doma

  • Lidé s nižšími a středními příjmy budou od příštího roku platit na daních méně. Daňovou novelu schválil Senát a nyní ji dostane k podpisu prezident Václav Klaus. Senátoři novelu přes řadu výhrad schválili téměř jednomyslně kvůli tomu, aby mohla nabýt účinnosti od Nového roku
  • Finanční skupina PPF založí v Číně společnost, která bude na tamním trhu nabízet lidem spotřebitelské úvěry. Majoritním vlastníkem firmy bude s 80 procenty PPF. Desetiprocentní podíly na základním kapitálu získá nejmenovaná místní banka a výrobce elektroniky Changhong Electric. PPF to oznámila v tiskové zprávě.
  • Vláda schválila materiál ministerstva financí na zlepšení postavení klientů bank. MF v něm počítá se změnami zákonů i s písemnou dohodou s bankami. Sdělilo to tiskové oddělení vlády. Změny zákonů zahrnují například zákazy účtování poplatků za neuznanou reklamaci a za rušení účtů.
  • Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dal šesti stavebním spořitelnám pokutu v souhrnné výši 201 milionů korun. Finanční ústavy prý 18. prosince 1997 uzavřely na jednání pracovního sdružení zakázanou dohodu o výměně informací. Společně si tak dohodly obsah a strukturu statistických přehledů, které si mezi sebou předávaly.
  • Pokud by se členské státy EU dohodly příští týden na sedmiletém rozpočtu, který zhruba odpovídá pondělnímu britskému návrhu, příjmy Česka od Evropské unie by v letech 2007-13 nadále vysoce převyšovaly jeho odvody. České příjmy by nicméně byly zhruba o 2,1 miliardy eur nižší než v případě, že by prošla lucemburská varianta rozpočtu z letošního června.
  • České spotřebitelské ceny v listopadu meziměsíčně klesly razantněji, než čekal trh, a zesílily očekávání, že centrální banka sníží v příští prognóze svůj inflační výhled. Podle analytiků se tak oddálil další růst úrokových sazeb po jejich říjnovém zvýšení.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Ve spolupráci s významným komoditním obchodníkem, společností Colosseum, máte možnost získávat pravidelně aktuální informace ze světových komoditních trhů. Při rozhodování o investici potřebujete co nejvíce informací. Přečtěte si novou aktuální analýzu, která se týká jedné z nejzajímavějších investičních příležitostí současnosti - stříbra.
  • V sekci Kapitálový trh máme připraven nový Maxův tip. Pokud vás neuspokojují výsledky podílových fondů a zajímáte se o alternativní investování, možná právě komoditní trhy budou tím pravým pro vás.
  • V sekci Bydlení jsme pro vás aktualizovali nabídku amerických hypoték. Při kliknutí na konkrétní úvěr se dozvíte důležité informace, jako např. výši úrokových sazeb nebo výši poplatků za poskytnutí úvěru.

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do mzdové poradny.

Otázka:
„Přeji dobrý den, a předem děkuji za odpověď na svůj dotaz. Je nabídnuta důchodci ,,Dohoda o provedení práce" (jedná se o účetnictví) a ve smlouvě je uveden rozsah práce 99 hod. na kalendářní rok s tím, že odměna je splatná zálohově ve výši 10 000,- Kč měsíčně po ukončení dílčí etapy práce. Tedy 120 000,- Kč za rok. Jedná se mi o to zda se nejedná o skrytý pracovní poměr s tím, že zaměstnavatel chce ušetřit za ZP a SP. Je tento postup od zaměstnavatele legální? Děkuji Kyndl“

Odpověď:
„Dobrý den, mezi dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr patří dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti. Dohoda o provedení práce se používá na práci vymezenou...“

Celou odpověď naleznete zde.

Fintriky

Stejně jako každý rok se v tomto období naše pravidelné finanční tipy a triky zabývají aktuální problematikou Vánoc. V tomto týdnu jsme se snažili probrat všechny tradiční úkony, které na nás čekají. Pondělí jsme zasvětili posílání vánočních přání, a pak jsme postupně pekli, chystali vánoční večeři, uklízeli a nakonec i nakupovali dárky.

Anketa

Začátek nového roku je většinou spojený se zdražováním. I letošní rok nebude výjimkou. Už nyní víme, že se dočkáme zdražení energie a dalších služeb. Proto se naše anketa, na kterou jste odpovídali celý tento týden týkala právě tohoto tématu. Výsledky jsou celkem očekávané. Tady je máte...

Líbí se vám, že se od 1. ledna opět zdraží energie i další služby?

  • Nelíbí, ale co se dá dělat (32 %)
  • Nelíbí, už nyní máme problémy vše včas platit (40 %)
  • Nevadí mi to (29 %)

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum