Praha hostí zástupce evropských železnic

09.12.2005 | , ŠZDC
Tiskové zprávy


Setkání evropských železničních společností v Praze, které začíná dnes a pokračuje zítřejším hlavním programem na Žofíně, pořádá Mezinárodní železniční organizace CER společně se Správou železniční dopravní cesty, s.o. (SŽDC). Dvoudenní jednání se bude týkat především koordinace a spolupráce při vytváření společné strategie. Setkání na úrovni ředitelů mezinárodních odborů se koná v Praze také díky tomu, že generální ředitel SŽDC Ing. Jan Komárek je viceprezidentem této mezinárodní organizace, která sdružuje téměř všechny železniční podniky na území Evropy.

„Železniční dopravu je nutné, a já se domnívám, že možná i více než jiné oblasti rozvíjet na celoevropském principu. Evropský zákazník, který se rozhodne pro železnici, vyžaduje kvalitní, bezpečnou a rychlou přepravu. Nezajímá ho, že dosud není jednotný rozchod kolejí, stejné napájecí soustavy a různé zabezpečení tratí,“ prohlásila k zahájení akce Ing. Anna Kodysová, vedoucí kanceláře GŘ SŽDC, která je odpovědná i za mezinárodní činnost. Dodala, že. chce-li Evropa dosáhnout přesunu objemu nákladní přepravy z přetížených silnic na železnice, musí nabídnout bezpečnou a rychlou interoperabilní páteřní síť evropských koridorů. „Země západní Evropy svou politikou dopustily během posledních 20 let, aby podstatná část nákladní dopravy přešla na silnice. Důsledky si Evropská Unie dobře uvědomuje až dnes a deklaruje, že si přeje, aby se opět podpořily železniční projekty a nabídla se konkurenceschopná železnice,“ uvedla Ing. Kodysová.
.
Mezinárodní železniční organizace CER – Community of European Railway and Infrastructure companies sdružuje bezmála 50 železničních společností. Sídlo této organizace je v Bruselu a mezi hlavní poslání patří lobovat v evropských institucích ve prospěch železniční dopravy. CER předkládá stanoviska k hlavním dokumentům, jakými jsou například Evropské železniční balíčky. V současné době se projednává v pořadí 3. železniční balíček. Jeho součástí je například ustanovení o liberalizaci (nediskriminační přístup k dopravcům) v osobní i nákladní dopravě, Listina o právech cestujících včetně kompenzací za nesplnění kvality přepravy v osobní i nákladní dopravě, mezinárodní licence pro „evropské“ strojvedoucí, a další.

SŽDC jako vlastník prakticky veškeré železniční sítě v České republice je odpovědná  - kromě dalších povinností - za modernizaci a rozvoj železniční infrastruktury. V první řadě je to další pokračování prací na definovaných čtyřech národních tranzitních železničních koridorech stejně tak, jako modernizace významných železničních uzlů na těchto koridorech (železniční stanice).

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy