Získání dotací ze strukturálních fondů není snadné, ale určitě ne nemožné

09.12.2005 | , MMR
Tiskové zprávy


Úspěšné čerpání evropských dotací bylo hlavním tématem konference, kterou 8. prosince pořádalo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR ve spolupráci s Národní sítí zdravých měst ČR (NSZM) v Kongresovém centru Praha. Cílem setkání bylo představit úspěšné projekty Společného regionálního operačního programu a poukázat na možnosti čerpání dotací v oblasti sociální integrace v regionech.

Opatření Společného regionálního operačního programu (dále jen SROP) na Podporu sociální integrace v regionech patří mezi ta, která jsou svým obsahem zaměřena na neziskovou sféru, obce a jejich svazky a organizace zřizované samosprávami. Tedy na skupinu žadatelů, která může být z pohledu povinnosti žadatele finančně se spolupodílet na realizaci projektů dotovaných ze strukturálních fondů problematická. Často tak dochází k tomu, že žadatelé se o dotace bojí požádat.

Získání dotací ze strukturálních fondů možná není snadné, ale určitě ne nemožné,“ řekla  Věra Jourová, náměstkyně ministra pro místní rozvoj pověřená řízením sekce evropské integrace. Souhlasil s ní také ředitel Národní sítě Zdravých měst Petr Švec a Helena Gajdůšková, ředitelka Masarykovy veřejné knihovny Vsetín, která na akci představila svůj úspěšný projekt.

„Konference poskytla prostor pro prezentaci měst a regionů a jejich přístupu k čerpání zdrojů z EU a já pevně věřím, že mnohé potenciální žadatele o dotace inspirovala,“uvedla v závěru  Věra Jourová.

Konkrétní úspěšné příklady praxe, jak získat evropské dotace, představily např. Zdravé město Vsetín – projekt knihovny jako komunitního centra, Zdravé město Kroměříž - projekt úspěšného začleňování obyvatel azylového centra či Zdravý kraj Vysočina, který přinesl informace o unikátním projektu na podporu partnerství a spolupráce potenciálních žadatelů o zdroje EU v rámci kraje. Svou  metodickou a informační podporou a předáváním bohatých zkušeností v rámci národní sítě poskytuje NSZM svým členům šanci získat další zdroje EU.
Na konferenci, pořádané pod záštitou ministra pro místní rozvoj Radko Martínka, získali také dva členové NSZM ocenění. Za pilotní postup v rámci Projektu Zdravá obec si získala uznání malá šumavská vesnice Strašín, za úspěchy na krajské úrovni byl ohodnocen kraj Vysočina.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy