V neděli začíná platit nový jízdní řád Českých drah

09.12.2005 | , České dráhy
Tiskové zprávy


České dráhy doporučují všem cestujícím, aby se před nedělní či pondělní cestou informovali o jízdních řádech svých spojů. V neděli 11. prosince o půlnoci totiž v stoupí v platnost nové jízdní řády – nejen Českých drah ale i v ostatních evropských zemích.

České dráhy nabídnou v novém jízdním řádu srovnatelný rozsah spojení jako v letošním roce, na  žádné trati není ukončen provoz. Počet spojů a jejich čas odjezdů a příjezdů se však mohou změnit. Nové jízdní řády lze najít na internetové stránce www.cd.cz, je možné si zakoupit jízdní řády v železničních stanicích a informovat se na spojení prostřednictvím telefonních informačních linek, zpráv sms mobilních telefonů a dalšími formami. Jízdní řády spojů SC Pendolino lze nalézt také na adrese www.scpendolino.cz.   

Z nevýznamnějších novinek v mezinárodní dopravě je zavedení nového vlaku EuroCity Jože Plečnik z Prahy přes Linec do Lublaně a nočního spojení Prahy a Benátek. Rozšířila se také doprava mezi Prahou, Plzní a Bavorskem dalším párem rychlíků do Norimberka. Změny jsou u vlaků EuroCity mezi Prahou a Budapeští, které jedou nově přes Pardubice a jsou o cca 30 minut rychlejší než po dosavadní trase.    

Ve vnitrostátní dopravě je nejvýznamnější novinkou zavedení velmi rychlého vlakového spojení pod značkou SC Pendolino na trase Praha – Pardubice – Olomouc - Ostrava. Ke zrychlení dopravy dojde také na trati mezi Ústím na Labem a Karlovými Vary, kde bude doprava zrychlena asi o 30 minut díky dokončení elektrizace v první polovině roku 2006.     

V této souvislosti upozorňujeme na úpravu jízdního řádu vlaků EC 134 / 135 Vyšehrad Praha – Bratislava, které až do odvolání pojedou pouze v trase Praha – Břeclav a zpět.

Příprava na provoz vlaků SC Pendolino – první spoj startuje na společné lince s ČSA v neděli 5.45 z Ostravy hlavního nádraží

V souvislosti s přípravou vysokorychlostních jednotek řady 680 pro provoz na spojích SC Pendolino na trase Praha – Ostrava a zpět a na vybraných vlacích EC a IC mezi Prahou a Brnem a Břeclaví bude ukončen provoz těchto jednotek na rychlících z Prahy do Brna a Děčína v průběhu pátku 9. prosince (jednalo se o dočasný provoz na těchto spojích pouze do platnosti nového jízdního řádu). Například na trati mezi Brnem a Prahou pojede tato jednotka naposledy v pátek ráno na rychlíku 876 z Brna do Prahy. Na odpoledním vlaku 877 z Prahy do Brna ve stejný den již pojede klasická souprava. Od 11. prosince 2005 se plánuje nasazení rychlovlaků pendolino na spoje SuperCity Pendolino Praha – Ostrava a zpět a na vybraných vlacích EuroCity a InterCity na trase Praha – Břeclav a zpět.       


Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy