Státní podpora: nejnovější tabulka dokládá zpomalování klesajícího trendu celkového objemu podpor

09.12.2005 | , Evropská komise
Tiskové zprávy


Celkový objem státních podpor poskytnutých dvaceti pěti členskými státy v roce 2004 byl odhadnut na přibližně 62 miliard EUR (0,60 % HDP EU); tento údaj naleznete v nejnovější verzi tabulky o státních podporách v EU sestavené Evropskou komisí.

Máte před sebou vydání tabulky, v níž jsou vůbec poprvé uvedeny srovnatelné údaje pro všech dvacet pět členských států. Třebaže některé členské státy snížily celkový objem udělovaných podpor, Unie jako celek dosud nedosáhla lisabonského cíle. Zároveň je však nutno konstatovat, že většina členských států  zaměřila zřejmě opatření podpory na dosahování horizontálních cílů, zejména v oblasti životní prostředí. V členění podle odvětví  připadá přibližně 40 miliard EUR na výrobu a služby, 15 miliard EUR na zemědělství a rybolov, 5,5 miliardy na těžbu uhlí a přes 1 miliardu EUR na dopravu (mimo železnic).


„Na jedné straně musím vyslovit uznání některým státům, které se upřímně snaží dosáhnout lisabonských cílů poskytováním menšího objemu lépe zacílených podpor, jsem však zklamána skutečností, že se celkový objem podpor vyplácených v EU nesnížil. K nejefektivnějším způsobům snižování státních podpor bezpochyby patří lepší využívání alternativních nástrojů, například obecných a regulativních opatření, které buďto vůbec nenarušují hospodářskou soutěž, nebo ji narušují v menší míře“, konstatovala komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy