Plyn a elektřina: zdražujeme!

13.12.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Těšíte se na Vánoce? Čekáte bohatého Ježíška? Dostáváte rádi dárky? Jeden si pro vás připravily i elektrárny a plynárny: hned od prvního dne příštího roku se zdražuje plyn a elektřina. Chcete vědět kde, jak a o kolik?

Téma týdne: Na začátku roku 2006 nás čeká zdražování

Je to pořád dokola. Se začátkem roku nás nečeká nic příjemného: zdražení plynu a elektrické energie. To nestačí, že plyn se o 10 % zdražoval od listopadu? To nestačí, že zisky firem (navíc monopolních) zabývajících se ditribucí plynu jsou miliardové? Nestačí, že výrobci elektřiny stejně jako jejich distribudoři mají ročně miliardy jen pro sebe? Nestačí. Ceny jsou nízké, náklady rostou, na západě je dráž. To od nich slýcháme stále dokola. To ale konečného spotřebitele, který chce svítit nebo se ohřát nezajímá. Pro něho je stále složitější sahat hlouběji do kapsy. Nesouhlasit, byť hlasitě, je bohužel jediné, co proti zvyšujícím se cenám energií můžeme dělat. A jak to tedy bude od 1. ledna příštího roku?

 

Energetický regulační úřad (www.eru.cz) rozhodl, že se bude elektřina a plyn zdražovat. Plyn podraží v Česku v průměru o 4,8 %, elektřina v průměru o 8,9 %. Samé špatné zprávy. Kdo bydlí na jihu Čech, připlatí si za plyn 8,93%, kdo na východě Čech musí si připravit o 2,65 % více peněz než na sklonku roku.

/>
Region Plyn Elektřina
severní Čechy + 7,27 % + 9,7 %
západní Čechy + 3,01 % + 9,4 %
střední Čechy + 2,97 % + 4,2 %
jižní Čechy + 8,93 % + 9,5 %
východní Čechy + 2,65 % + 6,3 %
Praha + 4,61 % + 9,5 %
jižní Morava + 4,61 % + 9,5 %
severní Morava + 5,77 % + 13,3 %

 

Konkrétní změna, propočtená Energetickým úřadem pro jednotlivé domácnosti podle způsobu použití plynu od vaření až k plné závislosti na plynu u rodinných domků je vidět zde:

  • Plyn jen k vaření: + 50 Kč ročně
  • Plyn na vaření a ohřev vody: - 350 Kč ročně (tedy úspora)
  • Plyn na vaření, ohřev vody a topení (byt): + 310 Kč ročně
  • Plyn na vaření, ohřev vody a topení (domek): + 2050 Kč ročně

S elektřinou je to stejné, ne-li horší. Nejvíce proud podraží tam, kde mají občané nejhlouběji do kapsy. Na severu Moravy zdraží plyn o více než 13 %. Naprosto obráceně je to v nejbohatším regionu středních Čech. Tam elekřina zdraží o "pouhých" 4,2 %.

Ani výhled do konce roku 2006, resp. až do roku 2007 není růžový. Podle prognózy Ministerstva financí musíme meziročně počítat se zdražováním v průměru o 7 % u elektřiny a o 11 % u plynu pro rok příští a v roce 2007 o další 3 % proti cenám roku 2006.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky